Alle 19 (!) vegan restaurants van West

Vegan junkfood, het bestaat echt!
Hoogstins2024

Amsterdam is niet alleen de coolste stad van wereld, maar sinds kort ook nog eens ‘the most vegan-friendly city in Europe’. Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf achter Holidu, de grootste zoekmachine voor de huur van internationale vakantiehuizen. De research is gebaseerd op informatie van vegan-site Happy Cow. Is het je wel eens opgevallen dat het vooral in West wemelt van de tentjes waar veganisten van uit hun dak gaan? Een overzicht per wijk.

De Baarsjes
Koala Republic, Jan Evertsenstraat
Tussen het smart food op het menu zitten zat opties voor veganisten, zoals de coconut chia pudding en de falafel wafel met hummus.
https://www.facebook.com/koalarepublic/

Oud-West
Alchemist garden, Overtoom
Cafeetje waar een natuurfilosoof zich heeft gespecialiseerd in food inspired by nature en je 100% raw vegan eet. De rauwe, veganistische lasagne wordt getipt. Voor hardcore fans van all things vegan.
https://www.facebook.com/AlchemistGarden?ref_type=bookmark

De Peper, Overtoom
Non-commercial en not-for-profit vegan café waar de prijzen afhankelijk zijn van wat je kunt missen. Onderdeel van OT31, een legaal gekraakte ruimte voor exposities en performances. Wat je er eet? Een hartige taart van seitan en pompoen, bijvoorbeeld.
https://depeper.org

Mastino, Bilderdijkstraat
Hét adres voor speltpizza’s met plantaardige toppings, waaronder veganistisch brie en pesto met vegan kaas.
https://www.facebook.com/mastinopizza.nl/?fref=ts

Meatless District, Bilderdijkstraat
Veganistisch eten in industriële, maar toch gezellige setting. Ontbijten met een tosti banaan-pindakaas, sambal en rauwe cacao, lunchen met kroketten van de Vegetarische Slager, borrelen met gefrituurde bloemkool en dineren met broccoli-kibbeling, groene asperges, zeekraal en mosterd en vegan wijn ernaast.
http://www.meatlessdistrict.com

Mezebar Bodrum, Surinamestraat
Niet ver van de Overtoom en ideaal voor liefhebbers van Turkse en Griekse smaken, inclusief de veganisten onder hen. De vegan gyros wordt getipt. Ook handig: zie je iets lekkers op het menu, dan maakt de kok er indien mogelijk een veganistische variant van.
https://www.facebook.com/mezebarbodrum/

Poké Perfect, Kinkerstraat
Een van de kant-en-klare Hawaiiaanse salades bij deze zaak is bij elkaar gehusseld voor veganisten: de Soy Joy met krokante tofu, zoete aardappel, champignons, courgette en sesamsaus. Met wat creativiteit ontwerp je je eigen bowl. Vegan sauzen en dergelijke zijn er in ieder geval volop.
http://pokeperfect.nl

SNCKBR, Kinkerstraat
Filiaal van een mini-keten van verantwoorde snacktenten. Veganisten kunnen ‘smullen zonder zich schuldig te voelen’ met friet van zoete aardappel, een portobello burger, een hummus bowl en raw cheesecake. https://snckbr.com/SNCKBRWEST/

The Dutch Weed Burger Joint, Nicolaas Beetsstraat
De eerste vegan-seaweed-fastfood-bar ter wereld, waar je bij muziek van Prince en Dolly Partner burgers van zeewier en sojabonen kunt eten. Veganistische hot dogs zijn er ook, net zoals Seawharma, een mix van zeewier en seitan. Drink er een vegan Mylkshake bij!
http://dutchweedburger.com

Vegan Junk Food Bar, Staringplein
Snacktempeltje met een forse lijst veganistische snacks: Pakistaanse en Amsterdamse bitterballen, burgers van plantaardig rundvlees, mediterrane kaasloempiaatjes. Dip ze in een van de vegan sauzen: mayo, zeewier, truffel. https://www.veganjunkfoodbar.com

Bos en Lommer
Loving Hut, Admiraal de Ruijterweg
Supervriendelijk eethuisje dat onderdeel is van een internationale keten die ‘be vegan, make peace’ predikt. Snack met cashew- of tofuballetjes en dineer met veganistische versies van Aziatische maaltijden als ko lo yuk met ananas en nasi of bami met saté.
https://www.facebook.com/lovinghutamsterdam/menu/

Westerpark
Café Sage, Haarlemmerweg
Eerst rekken en strekken bij Yogafest en dan aan de rauwe, vegetarische en/of veganistische gerechten. Op de kaart: raw pad thai, toast met gegrilde groenten, wortel-gembersoep (vegan).
http://yogafeststudio.com/cafe-sage/

Dophert, Spaarndammerstraat
Een van de vegan-pioniers in Amsterdam. Hét adres voor 100% procent plantaardige bites als clubsandwiches met gerookte tempeh, avocado en gegrilde courgette, een burger van kikkererwten en tuinbonen en een brownie met pindakaas.
https://www.dophertcatering.nl

Kaskantine, Haarlemmerweg
Restaurant dat dubbelt als stadsboerderij. De Kaskantine werkt samen met Guerrilla Kitchen Amsterdam, een organisatie die voorkomt dat fruit en groente onterecht wordt weggegooid. De vegan brunch op zondag (appeltaart, salades, pannenkoeken) wordt getipt.
http://www.kaskantine.nl

Koffie ende Koeck, Haarlemmerweg
Veganistische lunchroom met een lieve eigenares die van haar passie haar hobby heeft gemaakt. Ze bakt Instagram-waardige taarten en serveert een heuse vegan high tea. Voor haar Rokerige Rakker, een broodje met gerookte tofu, fietst tout verantwoord Amsterdam graag om. Een van de vegan-pioniers in Amsterdam.
http://koffieendekoeck.nl

Morris & Bella, Spaarndammerstraat
In dit restaurantje staat groente centraal, als bijgerecht kun je er vis of vlees bij bestellen. Het menu wisselt per twee weken. Vraag naar de 100% plantaardige opties en bestel een van de veganistische wijnen.
https://morrisenbella.nl/nederlands

Vleesch noch Visch, Schaepmanstraat
De populairste kiosk van West verkoopt vegetarische happen en heeft mogelijkheden voor veganisten. Een voorbeeld: de Pita Mi Gado, een pita met plantaardig vlees, wortel, kokos, spitskool en een veganistische satésaus van pinda’s, gember en limoenblad.
http://www.vleeschnochvisch.com

 

DeWestkrant