De 3 beste restaurants van Amsterdam-West zijn dit jaar…

Mogu aan de Admiraal de Ruijterweg. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

… Mogu, Raina en September. Wat deze zaken uniek maakt, legt Patricia graag uit. Ook leidt ze je langs andere culinaire hoogtepunten van 2023, zoals de opening van ‘een snoepwinkel voor volwassenen’ en ‘een formidabele Italiaanse bakkerij’.

Ook dit jaar was het weer een komen en gaan in de culinaire wereld van West. Om met dat laatste te beginnen. In mei maakten we bekend dat twee ambitieuze vegan zaken hun deuren zouden sluiten, kort nadat ze die hadden geopend: Lokol en Nom Nom Nom. In augustus vertelden we je dat er in West maar liefst vier horecapanden aan het water in de etalage staan, waaronder bekende zaken als Karaat en Pont 13. Daarmee waren we er nog niet. Onlangs bleek namelijk dat de uitbater van Hotel Buiten aan de Sloterplas failliet was verklaard. Verdrietig nieuws, want dit restaurant in Nieuw-West was hartstikke geliefd. Zelf heb ik goede herinneringen aan de vlezige oesters die ik er slurpte.

Zuid-Europese nieuwkomers
Maar West zou West niet zijn, als er géén nieuwe restaurants bij zouden komen, zoals een nieuw Indonesisch restaurant in de J.P. Heijestraat (Warna Baru) en een kakelvers Jamaicaans restaurant aan het Mercatorplein (Jerk Bay). Opvallend is dat het gros van de nieuwkomers zich richt op de Zuid-Europese keuken, dus op Franse (La Parole, Le French Café), Spaanse (Patio, Pepito) en Italiaanse smaken (Fikissimo, Vegitalian).

Mogu en Raina (Bos en Lommer)
Van alle nieuwe restaurants waar ik dit jaar heb gedineerd, staan er drie in mijn geheugen gegrift. In alfabetische volgorde zijn dat Mogu, Raina en September. De eerste twee zitten aan de Admiraal de Ruijterweg in Bos en Lommer. Voor September moet je naar de Baffinstraat in De Baarsjes. Mogu is het eerste restaurant in Nederland dat malatang serveert: een pittige, kruidige bouillon waarin je zelf geselecteerde ingrediënten kunt laten garen. Toen ik dit Chinese gerecht proefde, raakte ik zowat in extase en realiseerde ik me dat genot een naam heeft: malatang. Terwijl het er bij Mogu losjes aan toegaat, is Raina wat formeler; je wordt er behandeld als een VIP. De chef kookt gerechten uit heel India. Ik droom nog steeds van zijn goddelijke rijstachtige brij met wortels: gajar halwa.

September (De Baarsjes)
September is het ‘droomrestaurant’ van drie vrienden: Valentijn, Matthew en Lizzy. Originaliteit is troef op de kaart. Ik at er onder meer een verrukkelijke Jeruzalem-artisjok – ook bekend als aardpeer – gevuld met gepekelde cantharellen. Alle details kloppen. Zo krijg je twee hartjes van chocola bij de koffie. Cheesy? Corny? Misschien, but I love it. Ze staan symbool voor de manier waarop de eigenaren werken.

To-dolijst
Ondanks dat ik mijn best heb gedaan, heb ik nog lang niet bij alle nieuwkomers gegeten. Een aantal daarvan heb ik dan ook op mijn to-dolijst gezet: DonaElo Food Based en Felperlaan. In het eerste restaurant, dat in de Nicolaas Beetsstraat zit, maakt chef en mede-eigenaar Djogo gerechten in de stijl van zijn Portugese grootmoeders. Om erachter te komen wat de Braziliaanse keuken te bieden heeft, moet je bij Elo aan de Admiraal de Ruijterweg zijn. Het derde restaurant zit aan de Hoofdweg en is onderdeel van het Mundi-imperium. Chef Lara maakt er ‘gerechten zonder poespas’ en laat zich daarbij inspireren door de Franse, Italiaanse en Spaanse keuken.

Broodjeszaken
Tegenover Felperlaan zit sinds september nog een onderdeel van het Mundi-imperium: Toni’s Deli. Met de opening van deze zaak heeft West er weer een goede broodjeszaak bij. Sla dit artikel er maar op na. Dat we in West van brood houden is een publiek geheim. Er werd dan ook enthousiast gereageerd op het nieuws dat Marcel Ginus The Genius zou openen. Deze zaak in de Kinkerstraat draait om Brabants worstenbrood – ook in een vegan variant.

Italiaanse bakkerij
Qua bakwerk hadden we in West sowieso niets te klagen. Op 12 januari gingen eindelijk de deuren open van de Italiaanse bakker Salvo. Ik stond te trappelen om mijn tanden te zetten in de maritozzo, een traditioneel Romeins ontbijtbroodje met véél room. Inmiddels zijn de eigenaren de roombollen voorbij, en toveren ze steeds weer nieuwe en bijzondere Italiaanse zoetigheden uit hun hoed. Hartigheden hebben ze in deze zaak aan de Tweede Hugostraat trouwens ook. Geloof me: bij deze formidabele bakkerij weten ze wel raad met ricotta, parmaham en pistaches.

Franse bakkerswinkel
Iets verderop van Salvo, in de Kinkerstraat om precies te zijn, zit nog een nieuwe bakkerswinkel: Chez Rosie. Eigenares Rose draait haar hand niet om voor Franse lekkernijen als meringues en Bretonse zandkoekjes, en weet te imponeren met haar brownie met cashwnoten en salted butter. Hoe lekker ik die brownie ook vind, er gaat qua zoetigheid voor mij niets boven de zwarte rijstpudding die ik at bij Gitane in de J.P. Heijestraat.

Ultiem ontbijt
Gitane zit sinds de zomer in het pand waar voorheen de geliefde Golden Brown Bar zat. De chef-kok en eigenaar van de nieuwkomer zwaaide ooit in Londen de scepter bij Nopi, een restaurant van Ottolenghi. Tot mijn verrassing zag ik dat je bij Gitane kunt ontbijten met zwarte rijst, pandan, Javaanse palmsuiker, kokosmelk, mango en banaan. Een aangeklede versie van de zwarte kleefrijstpap die mijn Indische moeder wel eens maakte: bubur ketan hitam. Dit ontbijt is voor mij de ultieme trip down memory lane en brengt me linea recta in de tropen.

Smaakwinkel
Aangezien ik niets leuker vind dan het ontdekken van culinaire schatten ben ik superblij dat smaakwinkel Ottavi sinds oktober in de Jan van Galenstraat is geland. Sinds ik de zaak heb ontdekt, ben ik er ontelbare keren geweest. Deze week scoorde ik er nog kerstcadeaus. Eerder vond ik er de juiste wijn bij een Indisch diner en ingrediënten voor een Italiaanse high tea. Flinterdun Sardijns brood, excellente (blauwschimmel)kazen, fluweelzachte charcuterie. Bij Ottavi zou ik maanden kunnen bivakkeren. Het is een snoepwinkel voor volwassenen.

Italiaanse high tea met lekkers van bakkerij Salvo en smaakwinkel Ottavi. (Foto Patricia Jacob)