De 10 beste broodjeszaken van West

Broodjeszaak Rossi in de Jan Evertsenstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Broodje van Kootje zat 75 jaar in Amsterdam en was een van de bekendste broodjeszaken van het land. Nog een gouwe ouwe: de ‘stokjes’ van Loekie. Ook deze excellent belegde stokbroodjes behoren tot het verleden. Maar gelukkig zijn er in West nog zat broodjeszaken om te zoenen.

1. Bommels Broodjes, Jan van Galenstraat 4
De groothandelaren op het Food Center vullen de buiken van de Amsterdammers. Hebben ze zelf trek, dan kunnen ze al sinds 1954 naar deze broodjeszaak op hun terrein. Aan typisch Amsterdams beleg geen gebrek: halfom, Van Dobben kroket, ossenworst. Maar reken maar dat het ook wilder kan, dat blijkt onder meer uit het broodje met hete kippendijen, pittige tonijnsalade of oesterzwamkroket. Het broodje haring staat te boek als een van de specialiteiten van de zaak. Officieel heb je een pas nodig om het terrein te mogen betreden, maar de portier laat je vast wel doorlopen als je zegt dat je voor Bommels komt. Zo niet, dan kun je de broodjes nog altijd thuis laten bezorgen

2. Broodje Daan, Jan van Galenstraat 219
Bij deze iconische broodjeszaak in De Baarsjes kun je op werkdagen al vanaf 6.00 uur ‘s ochtends terecht. Sinds 2007 zijn de broodjes bal er niet aan te slepen. Is dat niet je ding, dan kun je kiezen uit een waaier aan ander beleg, inclusief hagelslag, kip-kaas, hummus met gegrilde groenten, gerookte biefstuk van Louman, speculaas en filet americain – gewoon, special of deluxe.

3. Flo’s Appetizing, J.P. Heijestraat 121
De bagels die je bij deze zaak in Oud-West kunt kopen zijn een begrip in de stad. Zoals we eerder schreven zijn het dan ook geen gewone broodjes-met-een-gat-erin, maar ‘freshly baked, hand-rolled, crackly on the outside, soft and chewy on the inside, real-deal bagels’. Laat ze beleggen met pastrami, zuurkool, mosterd en gesmolten kaas of met beef bulgogi, een gebakken ei, cheddar en kimchi. Vanzelfsprekend zijn er ook genoeg vegetarische opties, waaronder de bagel met aubergine, tomaat, komkommer en saus van tahin.

4. In Bread, Overtoom 503H
Deze zaak in Oud-West draait om Japanse sandwiches, sando’s. Bij In Bread eet je deze creaties in een cyberpunk-inspired setting. Tussen de sneetjes melkbrood zit bijvoorbeeld een gepaneerde garnalenburger met avocado, jalopeños en Japanse mayo. Een groener alternatief is de sandwich met aubergine, miso, tahin en bloemkool.

5. My Broodje, J.P. Heijestraat 89
Zoals we eerder schreven, barst het van de Surinaamse invloeden in Oud-West. Zo moet je voor Surinaamse puntjes bij Myron zijn. Vooral rond lunchtijd gaat het een na het andere broodje over de toonbank. Bijvoorbeeld met pom, tempeh, bokking, sardientjes of een gehaktbal. Al dan niet met peper en zuur.

6. Paindemie, Kinkerstraat 122
Voor de spannendste broodjeszaak van de stad is Paindemie in Oud-West the place to be. Liefhebbers van bloedworst (black pudding) kunnen er hun lol op. Happen in een broodje frikandel deluxe of geitenburger kan er net zo makkelijk. Voor een zoete finale is er een French toast met boter uit Bretagne of salted caramel.

7. Rossi, Jan Evertsenstraat 27
Vanuit dit pand vol goede vibes gaan sinds een maand vele mediterrane broodjes over de toonbank. Reken bij deze zaak in De Baarsjes op smaken uit Frankrijk, Italië en Spanje. Wordt het een broodje manchego-chorizo, gorgonzola dulce-vijgen of ansjovis-venkel? Volgens een van de drie eigenaren is het broodje met porchetta, dragonmayonaise en citroen de bestseller. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Mij zou je ook ’s nachts wakker kunnen maken voor stukken huisgemaakte buikspekrollade op z’n Italiaans. Hoewel de brioche met verse aardbeien, jam en citroenslagroom me ook een excellente traktatie lijkt.

8. Rosti, Jan Pieter Heijestraat 88
De eigenaren van deze zaak hebben in dezelfde straat ook restaurant Pastai. Rosti’s menu draait voor een groot deel om huisgemaakte, traditionele foccacia’s. Ze zijn belegd met gegrilde en rauwe groenten, coppa di parma, Parmezaanse kaas, vijgenchutney en amandelen, gemarineerde kalfsschouder, ansjovismayo, kappertjes en rucola, en nog veel meer. Wat je qua sfeer kunt verwachten, lees je hier.

9. The Sandwich Bar, Nassaukade 378H
Bestel je het broodje Mokum, dan hap je in ossenworst, oude kaas, rode ui en rucola. Minstens zo old skool is het pistoletje met filet americain, ui, ei, augurk, pittige saus, mosterd en rucola. Deze zaak in Oud-West wil naar eigen zeggen niet moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Vandaar dat je er ook een broodje met ei en mayo, hagelslag of pindakaas kunt bestellen.

10. Toni’s Deli, Van Spilbergenstraat 2
Op 4 september voegden Benten en Lila deze broodjeszaak toe aan hun immer uitdijende Mundi-imperium. In dit artikel kun je daar meer over lezen. Volgens Benten is het broodje met aubergine en caponata, een zoetzure Siciliaanse groentensalade, een aanrader. Het broodje met tonijnsalade en ingelegd zuur zie ik persoonlijk ook wel zitten.

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant