Restaurant Barentsz zit nu in pand Worst Wijncafé

Chef Esther Leferink van Barentsz is klaar om gasten te ontvangen. Foto: Barentsz.
Hoogstins2024

Westerpark heeft er weer een nieuw restaurant bij, eentje met mediterrane invloeden ditmaal: Barentsz in de Barentszstraat.

“Heerlijk gegeten bij Barentsz in de Barentszstraat, een aanrader”, schreef Lieke van Dijk op de Facebook-pagina van Westerparkbewoners. “Prijskaart?”, vroeg een van de leden van deze groep. Precies, dáár was ik ook wel benieuwd naar. Sowieso wilde ik meer weten over dit restaurant in de Zeeheldenbuurt. Ik kende het namelijk nog niet.

Eerste weekend
Het bleek dat Barentsz in twee panden is getrokken, waaronder het pand waar tot voor kort een van mijn favorieten zat: Worst Wijncafé – alleen die naam al, heerlijk. Je kreeg er onder meer een ‘killer’ van een brunch. 9 april was Barentsz voor de eerste keer op zaterdag open. De zaak wordt gerund door Esther, Alex en Janelle. Van de drie is Esther Leferink de chef.

Eigen koers uitzetten
Esther werkt al meer dan 25 jaar als kok in verschillende restaurants in Amsterdam. Haar eerste keukenbaantje was bij het voormalige Grietmanshande op Bickerseiland, een klassiek Belgisch restaurant. Verder staan er namen als Moer, Merkelbach en Incanto op haar cv. Ze noemt Barentsz het ‘eerste eigen bedrijf waarin ze haar eigen koers kan uitzetten’. Samen met Alex – en de rest van de keukencrew – geeft ze ‘een eigen draai’ aan traditionele gerechten.

‘Meid aan voorkant’
Alex is opgeleid als jurist, maar liet de wetboeken liggen voor een loopbaan in de Amsterdamse horeca; van afwasser tot chef, van klassiek Frans tot de moderne Nederlandse keuken. Hij heeft het allemaal gedaan. Alex’ nichtje Janelle, die zichzelf ‘de meid aan de voorkant’ noemt, zet haar ervaring als serveerster, barkeeper en ondernemer in, inclusief haar kennis van sociale media.

Mediterrane keuken
Esther heeft een voorkeur voor de mediterrane keuken: “Eenvoudige en pure gerechten met verse ingrediënten, liefst in het seizoen.” Die voorliefde sijpelt door het menu. Er zijn koude gerechten als oesters, pulpo met aardappel, grapefruit en basilicummayonaise (11 euro) en burrata met pompoen, de worst nduja en mintolie. Bij de warme gerechten tussen 7,50 en 16,50 eurospot ik coquilles met gember, venkel en dille (12,50 euro) en een piepkuiken ‘piri piri’ met aardappel en citroenmayonaise. De vis van de dag staat voor 16,50 op de kaart, het vlees van de dag voor 16 euro. Bij de desserts blijft mijn oog vooral hangen bij de walnoot-sesam cake met toffeesaus (8 euro).

Laagdrempelig
De drie ondernemers streven naar een zaak ‘waar iedereen zich thuis voelt’. Dat belooft een laagdrempelige zaak – en van zulke restaurants lust ik wel pap. Het liefst zou ik er dit weekend nog eten, maar dat gaat me niet lukken. Hup, op mijn to-do list dus. Benieuwd naar jullie ervaringen!