Vega(n) pretpakketjes uitpakken bij Vegitalian in Oud-West

Vegitalian (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Alleen al voor de koffiedeal in de ochtend is het een goed idee om naar Vegitalian te gaan. Patricia lunchte er met ‘een kunstwerkje’ en proefde de sfeer. “Nog even en ik klim op de bar.”

Als ik ergens dol op ben, dan zijn het wel tips van lezers. Pas kreeg ik er weer eentje. “Ben je al bij Vegitalian in de Bilderdijkstraat geweest? Zo’n leuke tent. Elke dag tot 11 uur alle koffie voor maar 1,50 euro. Ben er al meerdere malen geweest, ook voor een lekkere lunch. Goede prijzen ook.” In juni schreven we al dat Vegitalian in het leegstaande pand van HappyHappyJoyJoy zou trekken. Na een grondige verbouwing gingen de deuren op 10 oktober eindelijk open en kwamen de eerste vegetarische en veganistische gerechten op tafel.

Internationale ambities
Met hun ‘groene’ mediterrane eten willen Joep van den Besselaar, Sippien Baarsma en Wichert van Rijn bijdragen aan een plant-based revolution. In 2020 begonnen ze in Utrecht de eerste vestiging van Vegitalian, inmiddels hebben ze er drie. The sky is echter de limit. Ze willen flink uitdijen en nog tientallen locaties openen, óók in het buitenland. Sla dit artikel er maar op na.

Taartjesvitrine
Het filiaal in de Bilderdijkstraat 158H bestaat uit twee gedeeltes: een restaurant en een café. Een vitrine met taartjes staat zo strategisch opgesteld dat ik bij binnenkomst meteen afsla naar het café. Ik spot ‘hompen’ tiramisu, citroentaartjes met roodfruit en amandelen, en een creatie met een naam als een liedje: delizia al arancello, mousse van sinaasappel met een vulling van chocolade. Even een mental note maken: volgende keer vroeg komen om een spotgoedkope koffie bij de dolci te scoren.

Italiaanse roots
Dat ik er spontaan wat Italiaans uitgooi, is niet zo gek. Enkele medewerkers van Vegitalian hebben Italiaanse roots: hun woorden deinen op en neer, waardoor hun Nederlands mooier klinkt dan dat van ‘gewone’ Amsterdammers. Met een van hen knoop ik een praatje aan. “Wat is het al druk. Jullie gaan lekker, hè?” Hoewel ze Nederlands spreekt, kijkt ze me blanco aan. “We hebben ook veel vegan gerechten”, meldt ze – alsof ik dat zat te ontkennen. Voor de zekerheid herhaalt ze het nog een keer. Geen idee waarom, maar dit keer krijg ik er een brede glimlach bij.

Circus
Die lach past perfect in het interieur, dat me doet denken aan een circus. Misschien komt het door de vele streepjes om me heen, waaronder de rood-witte gestreepte lampenkapjes bij het raam. Of de behangetjes in verschillende prints, rode barkrukken, koperen details en spiegels in atypische vormen. Al met al is het een blije boel. De dansbare muziek doet daar nog een schep bovenop; de r&b van Andersen Paak gaat naadloos over in de pop van Michael Jackson. Nog even en ik klim op de bar.

Pizza No Pepperoni
Vanaf mijn bankje kijk ik de open keuken in, en zie ik een flinke pizzaoven. Bij de nieuwkomer kun je ontbijten, lunchen én dineren. Bijvoorbeeld met de pizza No Pepperoni, een Gorgonzola Gone Nuts of The Earthy One met truffel (11/18,50 euro). Vanzelfsprekend staan er ook (vegan) pasta’s op de kaart, zoals de pompoenravioli met knolselderijcrème en gekaramelliseerde ui. Om de dag af te trappen, kun je het houden bij een Holy Coconut Yoghurt of lós gaan met een Morning Wrap met avocado, tomaatjes, rauwe spinazie en fluffy roerei.

Fort Negen
‘s Middags is het aanbod minstens zo hot. Wat dacht je van een salade met gegrilde champignons, volkorenpasta radijs, gegrilde artisjok, granola crunch en een truffeldressing? De Sunny Avocado Smash op zuurdesembrood van het excellente Fort Negen lijkt me ook een kampioen. Plantaardige feta erbij, een vleug citroenrasp – en kláár ben je. Uiteindelijk kies ik voor iets heel anders, de volkorenwraps met de fascinerende naam Pink Panther (9,50 euro).

Gerookte biet
De chef heeft de vulling kunstig verpakt in mini-torens. Gretig neem ik een hap en merk ik hoe stevig en machtig de crème van geklopte feta is. Vervolgens ontleed ik het pretpakket en geef ik elk ingrediënt mijn volle aandacht. Knapperige gem, vlezige vijgen, hartige granola crunch, zoete gekaramelliseerde ui en gerookte biet, véél biet. Het rood van de biet gemengd met het wit van de feta zorgt voor een roze (pink) gloed. De biet is duidelijk de spil van deze vegan dis, en laat ik nou net dol op die zoete en sappige knol zijn. Jasmijnthee erbij, om op te warmen met dit tergende weer. Mijn lunch kan niet meer stuk.

P.S. Leuk: voor 0 euro had ik in plaats van thee ook een fles water – plat of bruisend – kunnen bestellen. Gratis water? Bij sommige restaurants moet je erom smeken. Goed dat het bij Vegitalia pontificaal op de kaart staat!

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant