Elke vrijdag en zaterdag seizoensmarkt in Bos en Lommer

Daniel Kelly van Seizoensmarkt
Hoogstins2024

Aan de Sanderijnstraat 21 in Bos en Lommer zit sinds kort de winkel Seizoensmarkt. Je koopt er voornamelijk levensmiddelen die lokaal geproduceerd zijn. De winkel wordt op vrijdag en zaterdag gerund door Daniel Kelly, een Ierse kok bij wie kwaliteit van de producten voorop staat.

Het idee komt van de Texaanse Shawn Lash, die ervaring heeft in de horeca en specialist is in de traditionele Mexicaanse keuken. Zij miste een seizoensmarkt in de buurt. Daniel kwam in beeld om de aankoop bij lokale producenten te verzorgen. Hij staat ook in de winkel. De biologische groenten levert Arthur Nooren die ze verbouwt in de Beemster.

Vogelmuur
Alle drie zijn ze groot fan van goede producten zonder al te lange aanvoerlijnen. Daniel: “Wij wilden een lokale markt starten, een zogenaamde boerenmarkt met verse producten van lokale boeren. Shaw zag dat er wel markten zijn her en der, bijvoorbeeld de Noordermarkt. Die heeft mooie producten, maar die zijn niet per se lokaal verbouwd. Arthur verkocht direct groenten van zijn bedrijf Smaak Groenten aan restaurants in Amsterdam. Hij verbouwt relatief onbekende soorten zoals vogelmuur, tuinmelde en winter- en zomerpostelein.”

Kwaliteit
Daniel leerde Arthur kennen via een restaurant waar eerstgenoemde heeft gewerkt. Zo ging het balletje rollen. Wat Daniel vooral interesseert, is de zoektocht naar kwaliteit en hoe producten gemaakt worden. Deze twee dingen komen mooi samen in hoe hij de winkel bestiert. “Het winkelpand kwam vrij via een vriend van Arthur, ik had op dat moment even geen baan en toen was het gauw beklonken”, vertelt Daniel. Een vriend van Daniel, Robert Lenior van Pakka Projects verzorgde het timmerwerk van de groentestand in de Seizoensmarkt.

Biologisch geteeld
“Ik wilde een niet al te grote selectie levensmiddelen, alleen de meest basale dingen, zoals brood, melk, kaas, chocolade, olijfolie maar ook wil ik goede wijn verkopen. Het idee is dat de producten direct van de producent in de winkel komen. Geen doorsnee producten die je in iedere supermarkt kunt kopen, maar meestal lokaal en biologisch geteeld. Bij al deze producten willen we een smaak en versheid aanbieden die je bij langere ketens niet kan krijgen”, vertelt Daniel.

Ten Katemarkt
De olijfolie komt uit Catalonië, van een klein collectief. De wijn die Daniel verkoopt, komt van een importeur uit Haarlem. “Ik heb een goed voorbeeld gehad aan mijn vader die etherische oliën in- en verkocht. Hij wist wat goede handel was”, zegt Daniel. Arthur en Shawn hebben het te druk om de winkel te runnen, de winkel werd Daniels kindje. Er is nog getracht een marktkraam te krijgen op de Ten Katemarkt. Dat is niet gelukt door problemen met de levering.

Goed wassen
“Het openingsweekend heeft veel blije gezichten van mensen uit de buurt opgeleverd”, lacht Daniel. “Niet om het een of ander, dit is een leuke buurt met leuke mensen. Niemand die wat zei over de aarde op de sla. ‘Geen probleem, ik moet de sla goed wassen.’”

Gedachteloos
Vooralsnog is dit een klein project met speciale producten. Daniel is de afgelopen drie maanden langs geweest bij flink wat producenten. Hij merkte dat ze goed voor de aarde zorgen en dat past bij zijn filosofie. Dit is precies wat hij wil: een mooie selectie lokale producten verkopen die op een goede manier gemaakt zijn. Producten die je aandacht verdienen en die je niet gedachteloos naar binnen schrokt.

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Klik hier om te doneren Word supporter

WestBegrootnov2024