Upgrade voor Podium Mozaiek

Podium Mozaiek aan de Bos en Lommerweg. (Foto Rosa Hofgartner)
Hoogstins2024

Podium Mozaiek in Bos en Lommer gaat een belangrijkere rol spelen binnen de Amsterdamse kunst- en cultuursector. Het theater krijgt de status van Cultuurhuis voor West. Dat staat in de Hoofdlijnen Kunst en Cultuur 2017-2020 van het college van B en W.

Nog niet duidelijk of de upgrade ook leidt tot meer geld voor Podium Mozaiek. Over extra financiële ondersteuning ’wordt separaat besloten’, zo staat er in het plan. Zeventien culturele instellingen in de stad krijgen een A-status als basisinfrastructuur, waaronder het Concertgebouw, de Stadsschouwburg en Paradiso.

Daarnaast krijgen vier podia buiten het centrum -waaronder Podium Mozaiek- een bijzondere status als Cultuurhuis. ’’Ze spreken een divers publiek aan en zijn belangrijke schakels bij de gewenste coalities binnen de culturele infrastructuur. Daarnaast leveren de cultuurhuizen een belangrijke bijdrage aan de spreiding van kunst en cultuur in de stad’’, aldus het college.

De inzet is om de cultuurhuizen in staat te stellen om zich te ontwikkelen tot volwaardige instellingen van de A-categorie. Behalve om Podium Mozaiek gaat het om De Meervaart (Nieuw-West), Tolhuistuin (Noord) en het Bijlmer Parktheater (Zuidoost). Waar nodig zal de gemeente de cultuurhuizen begeleiden op zakelijke kwaliteit.

De ontwikkeling van cultuurhuizen past in het concept van de ’meerpolige stad’. Het college wil door een betere spreiding van kunst en cultuur in de stad de grote druk op het stadscentrum, stadsdeel Zuid en festivallocaties als het Westerpark verminderen. Voor de financiering van het kunstenplan 2017-2020 is in totaal ruim 86 miljoen euro beschikbaar.

DeWestkrant