Weinig open op Open Huizendag

Het huis van Jolanda en Jerry aan de Admiraal de Ruijterweg.
Hoogstins2024

Wie er op bedacht was, kon ze zaterdag nog wel spotten: stelletjes met makelaarsbrochures onder de arm, speurend naar bordjes van de Open Huizenroute. Maar het was in West toch best zoeken naar deze Open Huizen, leert een kleine inventarisatie op Funda. Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam beaamt dat. “We zien door de aantrekkende markt dat er steeds minder verkopers meedoen.”

Het was dus even zoeken, maar toch waren ze er wel. “Het is geen dag meer om huizen open te stellen die lastiger te verkopen zijn, maar meer een marketingmiddel om een vliegende start te maken”, stelt Heinen.

Het is een beetje zoals Ieneke en Edwin Bader erin zitten. “We zitten hier lekker met de krant aan de keukentafel en proberen zo weinig mogelijk rommel te maken vandaag”, zegt Ieneke. Hun appartement aan de Wiltzanghlaan van zeventig vierkante meter, oogstte in de maand dat het te koop stond drie kijkers. En op Open Huizendag zijn er ook al drie belangstellenden binnen geweest. Geen gekkenhuis, hoewel Edwin vermoedt het komt doordat het appartement voorheen iets te hoog was geprijsd. “We zijn iets gezakt.”

“Het is licht en kijkt van achteren uit op een heel groene binnentuin”, prijst Ieneke het huis aan. En bovendien staat het op eigen grond, wat inderdaad wel uniek is voor Amsterdam. Waarom het zo weinig kijkers trekt, weet het stel eigenlijk niet. “Waarschijnlijk omdat we geen dakterras of tuin hebben”, schat Edwin in. “Maar een maand is echt helemaal niet lang.”

Wie dan toch dat huis met die tuin wil: iets verderop, op de Admiraal de Ruijterweg wachten Jolanda en Jerry op geïnteresseerden in hun benedenwoning. Het huis is compleet leeg, op een luxe open keuken en een glanzende natuurstenen vloer na. Jolanda had het hele pand, verbouwde en verkocht weer door. Dit is het laatste appartement dat ze nog zelf heeft.

De tuin behoeft nog wat aanleg, maar er staat wel een enorm tuinhuis achterin. Slapen kan onder de grond, in het souterrain. Een kamer daar heeft geen, de andere kamer een heel klein bovenraampje. “Online hebben heel veel kijkers”, merkt Jolanda, “En we zitten toch in het bovensegment.” Voor de 115 vierkante meter wil ze € 465.000 hebben. Maar haast heeft ze er ook niet echt mee. “Als het niet lukt, dan gaat het gewoon weer in de verhuur.”

Ook Ieneke en Edwin zitten niet echt omhoog. Ze willen verkopen omdat ze ‘wel weer eens iets anders willen’. Edwin: “We hebben gekocht in 2008, op het dieptepunt van de markt. Echt onder water zullen we dus voorlopig niet komen.” Ieneke: “We willen wel eens een keertje nieuwbouw. Daarom kijken we nu in de Houthavens.”

 

DeWestkrant