Droge voeten dankzij speciale stoeptegels

(foto: Anne Noorman)
Hoogstins2024

WOW Amsterdam heeft speciale tegels voor de deur gekregen om regenwater in de bodem te laten trekken en overbelaste riolen tegen te gaan. Deze Rain(a)way tegels zijn niet het eerste duurzame initiatief van WOW.

Het hele gebouw van WOW Amsterdam in de Kolenkitbuurt is al zo veel mogelijk rainproof gemaakt. Van de moestuin tot het dak van heuvelgras, alles is bedoeld om zo veel mogelijk water op te kunnen nemen. De nieuwe ingang moest dus in dit plaatje passen.

En dat doen deze Rain(a)way tegels zeker. Ze zijn speciaal ontworpen om de infiltratie van regenwater te bevorderen. Water kan door de bestrating niet in de grond trekken. Dit zorgt voor uitdroging en als er dan wel heftige regen valt, raakt het riool overbelast omdat het water nergens anders heen kan. De twee soorten rain(a)way tegels zijn dan ook precies bedoeld om deze problemen uit de wereld te helpen.

De ‘Ebb’ laat water doorstromen naar opslaglocaties en de ‘Flood’ laat water in de grond infiltreren. Voor de deur van WOW zijn regenpijpen afgezaagd om water van het dak via Ebb- tegels in Flood-tegels te laten stromen. Een geniale, maar eigenlijk hartstikke simpele oplossing.

De tegels liggen er al deels, maar 20 april zal de officiële opening van de nieuwe ingang van WOW plaatsvinden. Iedereen is welkom, met name omwonenden. Die hebben deze gekke tegels natuurlijk  al zien liggen, maar hebben nog geen idee waar ze voor bedoeld zijn.

Behalve dat ze nooit meer natte voeten hebben na een heftige regenbui, hopen de bedenkers van rain(a)way dat buurtbewoners ook stilstaan bij het belang van dit project. Om hen te laten zien wat ze zelf kunnen doen met regenwater op het dak en in de tuin wordt er dan een workshop gegeven.

(tekst: Anne Noorman)

DeWestkrant