Grappig om te doen: bekijk West eens als toerist

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

We kunnen natuurlijk wel de hele tijd mopperen op alle toeristen in de stad, maar wat gebeurt er als je zelf toerist bent? Martine sliep een nachtje in een hostel in West.

Als je incheckt bij WOW Amsterdam, het hostel aan de Wiltzanghlaan in de Kolenkitbuurt, word je aangesproken in het Engels. Niet gek natuurlijk, maar als local voelt het toch wel een beetje raar.

Doordat we een nachtje ons huis uit moesten, boekte mijn man voor het hele gezin voor € 126,- een kamer in het hostel, dat sinds een jaar of vijf in een schoolgebouw zit. De brede trappen en hoge plafonds herinneren nog aan de vorige bestemming van WOW, dat iedere verdieping een felle, heftige kleur heeft gegeven. Niet alleen de deuren en wanden, ook de bedden en vloeren hebben die kleur. Wij hebben geel. Binnen staan we even te knipperen met onze ogen. Maar we hebben wel uitzicht op de ateliers en tuin van WOW.

We slapen net zo lekker als thuis, en vragen ons af hoe uit deze douche -anders dan thuis- op de vierde verdieping wel een lekkere waterstraal komt. De pubers hebben wel wat klachten over het WiFi-bereik, maar een slechte internetverbinding hoort nou eenmaal ook bij vakantie.

Want zo voelt het, als vakantie. Alleen in de ontbijtzaal al, waar we in de rij staan voor een kop koffie en boterhammen met plakjes kaas en ham, hoor je alle talen door elkaar. Verwacht geen luxe eieren met worstjes en spek: de pindakaas en jam smeer je rechtstreeks uit de pot op je boterham. O ja, en alles zelf opruimen. Ik word vermanend toegesproken als ik de ontbijtboel laat staan.

Misschien ligt het aan het tijdstip, maar wij zien opvallend veel toeristen van onze leeftijd. Zoals de drie Spaanse dames met sandalen en rugzakken of het groepje Italianen, waarvan een man bij het ontbijt zeer zorgvuldig de tafel -bestek op het servetje- dekt voor zijn hele gezelschap.

Het fietstochtje naar school en werk, is anders dan normaal. Zo zien we dat het complex De Dichters al een heel eind is gevorderd en dat je in een kas bij het tunneltje onder de A10 je messen kunt laten slijpen door Cascoland. En Meram op de Bos en Lommerweg dat de hele tijd dicht was, blijkt nu ineens weer open te zijn.

Als je je perspectief verandert, ontdek je blijkbaar steeds iets nieuws.