Begin de dag met koffie en yoga

(foto: Resi Lankester)
Hoogstins2024

Yoga en koffie: er zijn niet veel dingen waar ik blijer van word. Misschien is yoga nodig om te ontspannen na een overdaad aan cafeïne of heb ik koffie nodig wanneer ik door yoga iets té zen ben – maar dat terzijde. Het goede nieuws is in elk geval dat BoLo een yogaschool rijker is: Nzinga Yoga.

Oprichtster Nzinga Sordam blijkt een bekende van me; ooit gaven we tegelijkertijd yogales bij sportschool Bodytime. Ze vertelt: ‘Ik liep al lang rond met het idee een wellness centre te beginnen. Zo’n plek waar alles draait om ontspanning. Mijn moeder geeft acupunctuur. Onze droom is om ooit samen iets op te richten. Dit is een eerste stap.’

Ik heb gekozen voor een lekker vroege les: om 7.30 uur zit ik op de mat. Er is ruimte voor zes mensen in de studio,  maar vandaag ben ik de enige. ‘Ik heb nog niet zo veel reclame gemaakt’, lacht Nzinga. ‘En het is ook een beetje een experiment, of zo’n vroege les aanslaat.’

Ze geeft me deze ochtend Anusara yoga. Deze vorm van yoga focust op de juiste alignment en werkt altijd vanuit een thema. ‘Vandaag brengen we de aandacht naar binnen, naar de zachte stem van intuïtie,’ zegt Nzinga aan het begin van de les. ‘Die stem klinkt veel minder luid dan de stem van het ego. Dus breng de focus naar binnen en luister goed.’

De houdingen tijdens de les zijn afwisselend; van rustig tot wat pittiger. We oefenen samen de handstand en na een uur lig ik heerlijk in de ontspannende slothouding, de Savasana.

‘Wat vond je?’ vraagt Nzinga na afloop. Ik vertel haar dat vooral de kleine correcties tijdens de houdingen fijn waren. En de terugkerende focus op de ademhaling. Want hoewel ik zelf altijd bewust ademhaal tijdens yoga, voelt zo’n cue als een uitnodiging om alles uit je adem te halen. Een stimulans om je longen vol te zuigen en nieuwe energie op te doen.

Bij een kopje thee vertelt Nzinga over de betekenis van haar aparte voornaam: ”vrijheidsstrijder”. ‘Nzinga was een Angolese koningin die tegen de Portugezen vocht voor vrijheid. Dus het is meer dan gewoon mijn naam die ik aan deze studio heb gegeven. Het is een stap naar vrijheid.’

Opgeladen verlaat ik de yogastudio. Ik sla rechtsaf en meteen weer links: voor een cortado met sojamelk bij Espressobar Buongiorno op de Admiraal de Ruijterweg. Koffie en yoga: beter kun je de dag niet beginnen. 

www.yogastudionzinga.nl

 

 

DeWestkrant