Hier eet je in West de lekkerste appeltaart

Hoogstins2024

An apple a day keeps the doctor away’ is een waarheid als een koe. Maar pak die appel dan vooral in taartvorm. Dat hapt net wat relaxter weg. Drie topadressen om de proef op de som te nemen.

Back to Black, Van Hallstraat
Razend populaire koffie-hangout die véél meer biedt dat steengoede koffie alleen, zoals een vintage-interieur met schommel dat zó in Wallpaper* kan. Het gros van het publiek (en personeel) kun je met een gerust hart de catwalk op schoppen. Maar hoe cool al die bloggers-fashionista’s-studenten ook zijn, te hoogdrempelig is de zaak geenszins. Sit back, relax en plunder de cake-en taartvitrine leeg. Eigenlijk maakt het niet uit waar je je tanden inzet, alles gaat erin als koek. Maar als ik toch één creatie moet tippen, dan wordt dat de godsgruwelijk lekkere appeltaart met amandelsnippers bovenop. Het deeg ervoor komt rechtstreek uit de bakkerij van Back to Black in de Weteringstraat. De smaak is constant goed, alleen gebruikt het ene crewlid in Westerpark meer deeg dan het andere, voordat hij/zij de taart afbakt. Mij kan de korst niet dik genoeg zijn. Net een koekje die achterkant, de bodem is heerlijk vochtig door het appel-kaneelmengsel. Pure fruitkunst, dit. Slagroom erbij en je hebt bakporno.
https://backtoblackcoffee.nl/over/

Meneer van Loon, Curaçaostraat
Het is moeilijk om niét van Meneer van Loon te houden: gemoedelijk sfeertje, een kaart zonder poespas met Franse en Italiaanse accenten, hartelijke eigenaren die er alles aan doen om een vette grijns op je gezicht te toveren. Vind je het lekker ruiken? Nou, dat kan kloppen. Het kan zomaar zijn dat chef-kok Patrick van Loon lamsschenkels aan het garen is in Herstbockbier, tijm, knoflook en honing of dat hij weer een van zijn befaamde appeltaarten in zijn oven heeft staan. Dat hij die kan bakken als de beste is niet zo gek: voordat Patrick met zijn Bibi voor zichzelf begon, stond hij in de keuken van appeltaartmekka Villa Zeezicht in het centrum. Bovenop de toog van zijn zaak in de Baarsjes staat zijn laatste huizenhoge appelcreatie met precies de juiste verhouding fruit (voldoende) – korst (heel royaal). Gelukkig geen truttig vlechtwerk bovenop, maar gewoon een gesloten deegkap. Zoals het ‘heurt’, wat mij betreft.
http://www.meneer-vanloon.nl

Pink’s Bakery, Postjesweg
Alles wat de Thaise Suwanna Hasanont en haar man Jaap Molenaar verkopen, rolt uit de ovens achterin. Het achterste deel is het domein van Volendammer Jaap en dat hij zich daar als een vis in het water voelt, spat ervan af. De hele buurt ontbijt elke ochtend met zijn broden op desembasis – puur natuur, zonder toevoegingen. Ook zijn kaascroissants, chocoladebroodjes en amandelcroissant vliegen als een dolle over de toonbank. Daarnaast draait hij zijn hand niet om voor patisserie, zoals soesjes en citroen-meringuetaartjes. Maar waar mijn hart het hardst voor gaat kloppen is toch wel de appeltaart; een taart om in te lijsten met een uitstekende korst en – hoera – amandelspijs! Echt een creatie om effe voor te gaan zitten, bijvoorbeeld in Pink’s eigen koffiebar.
https://www.facebook.com/pages/category/Retail-Company/Pinks-Bakery-272744663380818/