Mundi is de nieuwste chill-plek van De Baarsjes

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Bij Mundi aan de Postjesweg kun je prima je koffiezucht stillen. Daarbij kun je lekkernijen bestellen die Pink’s Bakery speciaal voor deze nieuwkomer heeft gebakken.

Winkelen op de Postjesweg is als winkelen in een dorp. Kaas koop je er bij De Kaashut, brood bij Pink’s Bakery, groenten bij Supermarkt Toubkal. Voor cadeautjes kun je onder meer binnenlopen bij het kleurrijkste winkeltje van de stad: Milagros Mundo, hét adres voor ‘funky fairtrade en happy chic’.

Brandend Zand
Dit dorpje in De Baarsjes heeft er sinds anderhalve week een nieuwe koffiezaak bij waar je je benen kunt strekken: Mundi. De eigenaren van deze zaak zijn Benten Wijnen en zijn vrouw Lila Felperlaan. Benten had ooit Chez Miné in Houthaven. Hij is eruit gestapt, maar zijn partner ging verder in Bos en Lommer. Zijn vrouw is leidinggevende bij Café Amsterdam in Westerpark. Lila is de dochter van Tamara Jongsma, de kunstenares en entrepreneur die ooit strandbar Brandend Zand bestierde op Het Stenen Hoofd. “Ja, dat was een goede plek”, zegt Benten. “Lila en ik zaten daar alleen maar te zoenen en pindasoep te eten.”

Flessen wijn
Inmiddels hebben ze twee dochters en runnen ze samen Mundi. “Lekker overzichtelijk hier: koffie, cake, broodjes.” Door de vele planten middenin lijkt het net alsof de zaak rond een plantenstal is gebouwd. Er staan rekken met pakken koffie en flessen wijn. Op een deel van de betonnen terracottakleurige bank staan boeken opgestapeld, waaronder Mark Manson’s meesterwerk The Suble Art of Not Giving a F*ck. De beste zitplekken vind je pal voor het raam. Dáár heb je vol zicht op de reuring in de straat en trekt een parade van buurtbewoners aan je voorbij.

Millennials
“De wijk is heel divers”, zegt Benten. “Hier wonen mensen van allerlei etniciteiten en culturen.” Vandaar dat hij en Lila hun zaak Mundi hebben gedoopt – ‘werelden’ in het Latijn. Voor een zaak die pas open is, is het ’s ochtend al aardig druk. Vooral millennials stappen hier over de drempel.  Ze ontbijten met croissants, drinken koffie met havermelk en babbelen, lezen of dromen weg. Af en toe loopt er ook een oudere binnen voor een bakkie. Mundi is een relaxte plek om je dag te beginnen.

Dikke plakken cake
Behalve croissants, kun je bij Mundi nog meer ‘bakwerk’ scoren. “We werken samen met Pink’s Bakery verderop. Ze hebben speciaal voor ons cakes en koekjes gebakken.” Hierbij moet je denken aan wortelcake, lemon cake en cake met toffee.   Benten heeft ze in verleidelijk dikke plakken gesneden. Verder is er een raw health bar en een chocolate cookie (2,50 euro). Dit koekje heeft een vulling met flink wat chocolade. Als ik de volgende keer kom, vraag ik of ie even kan worden opgewarmd. Ik kwijl nu al bijna bij het idee. Dát is pas een goed begin van de dag! 

DeWestkrant