Koffiekoning opent zaak in BoLo

Hoogstins2024

Kort nadat No Man’s Art Gallery & Bar zijn deuren opende, heeft de Bos en Lommerweg er wéér een nieuwe zaak bij: Fuku, de eerste specialty coffee shop van BoLo.

Onder barista’s is Lex Wenneker een klinkende naam; een godheid bijna. Zijn naam wordt met ontzag uitgesproken. Voor vele vakgenoten is hij een inspiratiebron, zoals voor Farrah Tan, eigenares van The Daily Grind in Zuid en Beste Nieuwkomer van The Amsterdam Coffee Festival 2018. Tijdens datzelfde evenement werd Lex voor de derde keer gekroond tot Dutch Barista Champion. Een paar dagen later werd hij tweede bij het World Barista Championship in Amsterdam en zesde bij het World Barista Championship in Dublin. “De koffiewereld is heel klein. Nu ik wat bekender word, komen er soms internationale barista’s bij Fuku langs om mijn koffie te proeven. Zag je die jongen net? Die kwam uit Zuid-Afrika.”

Friedhats Coffee Roasters
Fuku, de cleane wit-geel-zwarte koffiebar van Lex en zijn partner Dylan Sedgwick, is sinds eind september in business.Hun eigen branderij, Friedhats Coffee Roasters, zat tot voor kort in de Baarsjes, maar zit inmiddels op een grotere locatie bij Sloterdijk, niet ver van hun nieuwe zaak. Waarom een koffiebar in BoLo? Dylan: “Koffiebranden is heel leuk, maar we wilden meer contact met onze klanten. In Oost zijn veel specialty coffee shops. Dat is anders in West. Je hebt bijvoorbeeld wel White Label in de Jan Eef, maar in BoLo had je nog geen zaak met kwaliteitskoffie.”

Uitbreiding food-aanbod
Behalve koffie kun je bij Fuku ook bier en wijn drinken. Ook valt er wat te eten: cake, granola & yoghurt, brood met kaas van Fromagerie Kef of jam. Dat brood wordt gemaakt door een barista-vriend van hen, Yoeri Joosten, die sinds kort een eigen bakkerij heeft. In de toekomst gaan ze hun food-aanbod nog uitbreiden. Dylan: “Borrelhappen lijken me leuk.” Maar natuurlijk zal koffie altijd de hoofdrol blijven spelen. Daar zit immers hun kennis en expertise. Neem de proef op de som en begin je dag bijvoorbeeld met een cappuccino van Guatemalteekse koffie: een milde, bijna tedere smaak, de koffie glijdt door je keel als nectar. Om heel blij van te worden. En dat is nou net het effect dat deze Heren van de Koffie willen bereiken. Fuku is namelijk Japans voor ‘geluk’.

https://www.facebook.com/friedhatsfukucafe/

 

DeWestkrant