Aviodome (Amsterdam) en AviodRome (Lelystad) in de clinch over naam

Hoogstins2024

De initiatiefnemers van het nieuwe congrescentrum Aviodome in het Westelijk Havengebied en het nationaal luchtvaartmuseum Aviodrome bij Lelystad liggen met elkaar in de clinch over de naam. Libéma, de exploitant van het luchtvaartmuseum, eist in kort geding dat de Teka-groep, uitbater van het Aviodome, de naam niet meer gebruikt. Dat meldt laatstgenoemde partij in een persbericht.
Tot 2003 was het Aviodome het vliegtuigenmuseum bij Schiphol en was gehuisvest in een koepelvormig gebouw, dat gedemonteerd werd en op geslagen in containers. De collectie vliegtuigen verhuisde naar Lelystad en daar kwam het nationaal luchtvaartmuseum Aviodrome (inderdaad met een tussen-R).
Het oude gebouw wordt inmiddels weer opgericht bij Spieringhorn in het Westelijk Havengebied. Tekagroep, de huidige eigenaar, begint daar een congrescentrum en dat krijgt de naam Aviodome. Het museum vindt die naam bij de luchtvaarttentoonstelling horen en niet bij het oude gebouw. De uitbater van de koepel in het Havengebied, vindt uiteraard van niet.
Het congrescentrum moet -onder welke naam dan ook- op 30 november opengaan.