Dolfijn moet weer weg uit West

Zeilschip Tres Hombres bij een eerder bezoek aan Amsterdam. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Hulpverleners van de organisatie SOS Dolfijn proberen een tuimelaar vanuit het Westelijk Havengebied terug te loodsen naar de Noordzee. Een poging zaterdagmiddag om het dier mee te lokken met een bootje, mislukte uiteindelijk.

De forse dolfijn vergezelde vanuit Frankrijk drie dagen lang het zeilschip Tres Hombres, dat zaterdagochtend de sluizen bij IJmuiden passeerde. De dolfijn bleef het schip volgen, waarna het dier in het Westelijk Havengebied belandde.

De organisatie meldt dat de dolfijn niet in acute nood verkeert en niet ziek oogt. Maar SOS Dolfijn spreekt wel van een ‘zorgelijke situatie’ omdat tuimelaars sociale dolfijnen zijn die leven in zout water. Onduidelijk is of het dier in de haven voldoende voedsel kan vinden.

Het gaat volgens de organisatie om dolfijn Zafar, die voor de Franse kust vaker is gezien in de buurt van schepen en mensen. In 2018 zocht het dier nog contact met zwemmers in een Franse haven, aldus SOS Dolfijn.

De Westkrant maakte zondagochtend dit filmpje van de dolfijn bij de boeg van de Tres Hombres in de haven:

View this post on Instagram

Dolfijn Zafar wil geen afscheid nemen van zeilschip Tres Hombres in het Westelijk Havengebied. Hulpverleners van de organisatie SOS Dolfijn proberen de tuimelaar terug te loodsen naar de Noordzee, maar nog zonder succes. De forse dolfijn vergezelde vanuit Frankrijk drie dagen lang het zeilschip dat zaterdagochtend de sluizen bij IJmuiden passeerde. De dolfijn bleef het schip volgen, waarna het dier in de haven belandde. De organisatie meldt dat de dolfijn niet in acute nood verkeert en niet ziek oogt. Maar SOS Dolfijn spreekt wel van een ‘zorgelijke situatie’ omdat tuimelaars sociale dolfijnen zijn die leven in zout water. Onduidelijk is of het dier in de haven voldoende voedsel kan vinden. Het gaat volgens de organisatie om dolfijn Zafar, die voor de Franse kust vaker is gezien in de buurt van schepen en mensen. In 2018 zocht het dier nog contact met zwemmers in een Franse haven, aldus SOS Dolfijn. #dolfijn #tuimelaar #portofamsterdam #amsterdamwest #dolphin #sosdolfijn #zeilschip #treshombres #dauphin

A post shared by De Westkrant (@de_westkrant) on

 

DeWestkrant