Dolfijn weggelokt uit West en terug naar zee

Dolfijn Zafar op 3 mei bij de boeg van zeilschip Tres Hombres in het Westelijk Havengebied. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het is gelukt om dolfijn Zafar weg te krijgen uit het Westelijk Havengebied en terug te lokken naar zee. De tuimelaar was zaterdag met zeilschip Tres Hombres door de sluizen van IJmuiden gezwommen. Het dier bleef bij de boeg van het schip dat met een lading cacao aanlegde bij Chocolatemakers aan de Radarweg. 

Hulpverleners van de organisatie SOS Dolfijn deden diverse pogingen om het circa drie meter lange zoogdier met boten terug te lokken naar de Noordzee, maar zonder succes. Uiteindelijk werd zeilschip Tres Hombres weer ingezet samen met sleepschip Tromp om de tuimelaar terug te loodsen naar IJmuiden. De dolfijn werd zondagavond met vis en een boei verlokt om terug door de sluizen te zwemmen.

Het gaat volgens de organisatie om dolfijn Zafar, die voor de Franse kust vaker is gezien in de buurt van schepen en mensen. In 2018 zocht het dier nog contact met zwemmers in een Franse haven, aldus SOS Dolfijn. Het dier leek zich op zijn gemak te voelen in de Suezhaven, maar de organisatie maakte zich toch zorgen. 

De Westkrant maakte zondagochtend dit filmpje bij de boeg van de Tres Hombres in de Suezhaven:

View this post on Instagram

Dolfijn Zafar wil geen afscheid nemen van zeilschip Tres Hombres in het Westelijk Havengebied. Hulpverleners van de organisatie SOS Dolfijn proberen de tuimelaar terug te loodsen naar de Noordzee, maar nog zonder succes. De forse dolfijn vergezelde vanuit Frankrijk drie dagen lang het zeilschip dat zaterdagochtend de sluizen bij IJmuiden passeerde. De dolfijn bleef het schip volgen, waarna het dier in de haven belandde. De organisatie meldt dat de dolfijn niet in acute nood verkeert en niet ziek oogt. Maar SOS Dolfijn spreekt wel van een ‘zorgelijke situatie’ omdat tuimelaars sociale dolfijnen zijn die leven in zout water. Onduidelijk is of het dier in de haven voldoende voedsel kan vinden. Het gaat volgens de organisatie om dolfijn Zafar, die voor de Franse kust vaker is gezien in de buurt van schepen en mensen. In 2018 zocht het dier nog contact met zwemmers in een Franse haven, aldus SOS Dolfijn. #dolfijn #tuimelaar #portofamsterdam #amsterdamwest #dolphin #sosdolfijn #zeilschip #treshombres #dauphin

A post shared by De Westkrant (@de_westkrant) on