Dolfijn Zafar dood en gehavend gevonden op strand

Dolfijn Zafar op 3 mei bij de boeg van zeilschip Tres Hombres in het Westelijk Havengebied. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Dolfijn Zafar die onlangs twee dagen verbleef in de Suezhaven in West, is overleden. Dat heeft de organisatie SOS Dolfijn bekendgemaakt. De drie meter lange tuimelaar is gevonden op het strand van Wijk aan Zee. Opvallend is dat het dier een staartblad mist. Het vermoeden bestaat dat de dolfijn is overleden na een aanvaring met een schip.

De tuimelaar werd op zondag 3 mei met veel moeite weer weggelokt uit West, nadat het dier zeilschip Tres Hombres vanuit Frankrijk was gevolgd naar de kade van Chocolatemakers aan de Radarweg. De dolfijn leek toen nog gezond en was niet weg te slaan bij de boeg van het vrachtschip.

Nadat Zafar met behulp van dezelfde Tres Hombres en SOS Dolfijn weer terug door de sluizen was gelokt, bleef het dier een tijd zwemmen in de haven van IJmuiden. De dolfijn verbleef volgens SOS Dolfijn vaker in de buurt van schepen en mensen.

De tuimelaar is onderzocht door de Universiteit van Utrecht. Volgens onderzoeker Lonneke IJsseldijk wijzen een grote bloeding op de buik en het geamputeerde staartblad op een aanvaring met een schip. 

DeWestkrant