Crowdfunding moet culturele vrijhaven Ruigoord redden

Kunstenaarsdorp Ruigoord. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Ruigoord kampt met grote financiële problemen. Door de coronamaatregelen kan het kunstenaarsdorp in de haven geen festivals organiseren. Zonder deze inkomsten is de toekomst van de culturele vrijhaven in gevaar, zo waarschuwen Ruigoorders.

De crowdfundingsactie ‘Geef de toekomst een dosis Ruigoord’ moet Ruigoord redden. Het dorpje is aan alle kanten omsloten geraakt door grote benzinetanks en bedrijven, maar wist te overleven als culturele vrijhaven die tienduizenden bezoekers trekt met festivals en vieringen.

Ruigoord begon in de jaren zeventig als krakersgemeenschap en groeide uit tot een icoon van alternatieve cultuur. Drie generaties kunstenaars groeiden er op met bekende namen zoals schrijver/dichter Hans Plomp, dj/componist Isis van der Wel en modeontwerpster Ninamounah. 

“We zijn al lang geen krakersdorp meer en betalen en onderhouden alles zelf”, aldus Ruben Lodeizen van Ruigoord. “Dat doen we grotendeels van de inkomsten uit evenementen als Landjuweel en het Ballonnenfeest. Die gaan dit jaar niet door en daarom starten we deze actie. Ruigoord is een beetje van alle Amsterdammers; als velen een beetje meedoen gaat ons dat lukken.” Een van de grote kostenposten is het historische kerkje dat gerestaureerd moet worden. 

Gulle donateurs kunnen kiezen uit werken van Ruigoordse kunstenaars en fotografen zoals Frank Lodeizen, Hans Plomp, George Heidweiller, Mrtn van der Horst, Hans Gritter, Peter van Harmelen, Floris Leeuwenberg en Anouk Jutta. Donateurs kunnen ook trouwen in de kerk van Ruigoord, zoals ooit Herman Brood en Nina Hagen.

DeWestkrant