West heeft de spannendste wafels van de stad

(beeld: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Ludo & Hedo verkocht tot voor kort volop ijs met funky smaken, maar nu domineren wafels met toppings als gras, gorgonzola en shiitake het menu.

Bij Diptych in de Potgietersstraat in Oud-West verrast kunstenaar Ola Lanko met eetbare kunstwerkjes van lokale producten. In Westerpark kennen bewoners haar vooral van het wonderlijke ijs dat ze bij Ludo & Hedo op het pleintje in de Van Hallstraat draait. Het ijsseizoen is over, hoewel er nog wel een selectie uit de funky ijscollectie in de bakken zit, zoals de Honey Moon (halva, pinda en chocolade), de Young Adult (Parmezaanse kaas en chocolade) of de Peeping Tom (aardbei, zwarte sesam en kokosnoot). Tijdens de koude maanden is ijs bijzaak en draait vooral het wafelijzer overuren.

Zoet en hartig
Nu wemelt het natuurlijk van de wafelzaken in de stad. Maar de wafels bij Ludo & Hedo zijn, zoals we van Ola gewend zijn, van een heel ander kaliber en miljoenen keer origineler dan elders. Ze worden vlak voor je neus gemaakt van rogge zuurdesem en kunnen worden afgetopt met vier typen hartige en zoete combinaties: Timeless (mango, kokosnoot en rijst), Curious (peer, gorgonzola en walnoot), Gentle (shiitake, hazelnoot en zure room) en Eccentric (kaas, stroop en gras). De keuze is duizelingwekkend, want ik heb je bijvoorbeeld nog niet eens verteld dat je ook kunt kiezen voor een wafel met miso, abrikoos, saffraan en rijst of eentje met biet, ui en geitenkaas.

Charming Stranger
Per wafel betaal je vijf euro, voor twee betaal je acht euro. Ik speel vandaag op zeker en kies voor een combinatie uit de categorie ‘Gentle’: de Charming Stranger met honing, roos en pistache. Een uitstekende keuze, al zeg ik het zelf. Het korstje van de wafel ‘knappert’ net zo lekker weg als de gehakte pistaches bovenop de stroopachtige substantie van honing en rozen. Heel erg ‘1001 nacht’, deze wafel. De zwarte koffie van het Amsterdamse label Lot Sixty One zet me weer met beide handen op de grond: gedver, het is echt herfst, maar met de toffe wafelcreaties van Ludo & Hedo is die ellende nog wel te behappen.
https://ludoandhedo.com