Het zoetste toetje van de stad vind je in Osdorp

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Bi’ Loqma is de enige dessertwinkel van Westmarket én het enige Amsterdamse adres waar je loqma vindt. Pas op: eet je te veel van deze Turkse oliebolletjes, dan zou je wel eens kunnen gaan stuiteren als ‘een op hol geslagen skippybal’.

In Turkije is iedereen gek op loqma. Je vindt de zoete oliebolletjes dan ook overal. Steeds als Sule van vakantie in Turkije terugkwam, verbaasde ze zich erover dat de lekkernij niet te krijgen was in Amsterdam. Ze besloot ‘in dat gat in de markt te stappen’ en opende op 4 december 2021 haar eigen zaak: Bi’ Loqma in Westmarket, de vriendelijkste foodhal van de stad, op het Osdorpplein.

Doktersassistente
Naar eigen zeggen houdt ze van onderzoeken, organiseren en regelen. Deze vaardigheden combineert ze met ‘enige horecaervaring’, creativiteit én enthousiasme. Als ze over haar bedrijf vertelt, sprankelen haar ogen. “Ik miste loqma zo erg. Ik moest gewoon een zaak openen. Ik had niets te verliezen. Mocht het niets worden, dan had ik altijd nog mijn diploma; ik ben opgeleid als doktersassistente.”

Eigen draai
In Turkije serveren ze loqma met suikersiroop op basis van water. De een doet er nog stukjes walnoot bij, de ander sesamzaad. Sule laat het ‘zoete water’ achterwege; zij heeft haar eigen draai aan het oorspronkelijke recept gegeven. Bij haar kun je de bolletjes laten vullen met vanille of chocolade. Daarna giet ze er een chocoladesaus overheen: naar keuze roze, wit, melk of puur. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende toppings, zoals geraspte witte chocolade, M&M’s en stukjes karamel (vanaf 5,99 euro voor zes bolletjes en drie toppings).

Snoepjes als topping
Ik laat drie van de bolletjes vullen met vanille en de rest met chocolade. Best dubbelop om er daarna chocoladesaus overheen te laten gieten, toch? Sule lacht: “Die chocoladesaus hoort er eigenlijk echt bij. Daarmee maak je het áf.” Ik voel me een kleuter als ik sta te dubben over de toppings: welke snoepjes worden het? De toppings kun je tegen bijbetaling uitbreiden met aardbeien of banaan.

Suikerkick
De balletjes blijken lekker knapperig te zijn. En dat terwijl ik door al die saus rekende op een en al zompigheid. Dat het mega zoete bedoening is, zal je niet verbazen. Je glazuur barst bijna spontaan als je er alleen al naar kijkt. Volgens Sule zijn de balletjes niet machtig, maar ik zit tjokvol na drie exemplaren. Nóg drie balletjes erbij en dan zou ik gaan stuiteren als een op hol geslagen skippybal. Man, man, man, wat een suikerkick! Maar goed dat ik mijn portie met iemand deel.

Wafels en taart
Behalve loqma gaat er bij Sule nog meer zoets over de toonbank, zoals wafels en stukken taart (cheesecake lemon/strawberry, red velvet). In de foodhal is zij de enige die desserts serveert. Slimme zet! Bij haar kun je je diner dus compleet maken. Hoewel je een toetje natuurlijk niet per se na je hoofdgerecht hoeft te eten. “Life is short, let’s eat dessert first.” Deze spreuk staat natuurlijk niet voor niets op de muur van Bi’ Loqma!

DeWestkrant