Jaarwisseling verloopt ‘onrustig, maar beheersbaar’

Op Westergas ruimen vrijwilligers op Nieuwjaarsdag vuurwerkresten en zwerfvuil op. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Met oliebollen, champagne en op veel plaatsen in West flink wat vuurwerk is het nieuwe jaar ingeluid. ‘Onrustig, maar beheersbaar’, noemt de gemeente de jaarwisseling in Amsterdam. 

In Nieuw-West was sprake van onrust door groepen jongeren, ‘aanwezigheid van de ME heeft de rust hersteld.’ Door ordeverstoringen in (Nieuw)-West is tijdelijk niet opgetreden door de brandweer, zo meldt de gemeente in een persbericht.

In de hele regio Amsterdam-Amstelland heeft de politie 27 personen aangehouden, ongeveer evenveel als afgelopen jaar. Op verschillende plekken zijn agenten bekogeld met vuurwerk, flessen en stenen, aldus de gemeente. 

Ondanks het verbod werd op er veel plekken vuurwerk afgestoken, ook zwaar vuurwerk. De brandweer moest uitrukken voor meerdere voertuig- en containerbranden. Voor zover bekend zijn in de regio vier gewonden door vuurwerk gevallen. Dat aantal is in verhouding met pre-coronajaren ‘uitzonderlijk laag’. 

Op de Dam verzamelden zich rond middernacht circa drie- tot vierduizend mensen, waaronder ‘personen die onrust veroorzaakten en vuurwerk gooiden naar de politie’. De politie trad op ‘waarbij de Mobiele Eenheid een ondersteunende rol heeft gespeeld’. Rond 1 uur was de onrust voorbij.

DeWestkrant