Blije gezichten op schaatsbaantje Speeltuin Sloten

Foto Merolyn de la Cruz
Hoogstins2024

Vanwege de lockdown is er ook voor kinderen bijna niets meer te doen. In Speeltuin Sloten kunnen de jongsten sinds 29 december toch weer schaatsen. Dit ook tot grote tevredenheid van hun ouders. “Het is belangrijk om naar buiten te blijven gaan met je kinderen.” Schaatsen kunnen worden geleend bij de speeltuin. Wel is een qr-code verplicht. 

door Merolyn de la Cruz

Ouders zitten op afstand te kijken naar de schaatsende kinderen die evenwicht proberen te houden op het ijs. De schaatsbaan van vijf bij acht is voor de kinderen bedoeld. Ze kunnen oefenen op het ijs of een eerste poging wagen. 

“Het is een zegen dat wij open mogen blijven na twee zware jaren”, vertelt uitbater Alexander van Ede met een glimlach. Vorig jaar kon de schaatsbaan niet doorgaan, omdat de speeltuin dicht moest vanwege coronamaatregelen. “Doordat het loket nu open mag en wij geen schaatsen verhuren maar uitlenen, kunnen wij openblijven. Entree hoeft ook niet betaald te worden, dus is er geen sprake van handel. Ouders vinden het superfijn dat wij open zijn aangezien de rest allemaal dicht is.” 

Trots
De kleine schaatsbaan is groot genoeg voor de spelende kinderen. De schoenen worden aan de kant gezet en de schaatsen worden met haast aangetrokken. Een moeder trekt de camera uit haar zak en neemt een foto van haar zoon. “Mama, kijk eens wat ik kan”, roept een van de kinderen vol trots. Voor de schaatsbaan zijn tafels gezet waar ouders een oogje in het zuil houden. 

Mentale gezondheid
Het Nederlands Jeugdinstituut meldt dat de lockdown in het bijzonder een risico op eenzaamheid en stress vormt bij jongeren en kinderen. Zo zouden dichte scholen en weinig mogelijkheid tot ontspanning invloed hebben op de mentale gezondheid. Sociaal contact en beweging blijven essentieel voor iedereen. 

Verwarrende tijd
“Het is gek om te bedenken dat de speeltuin nu het leukste uitje is”, zegt een van de moeders. “Niet alleen mijn kind kijkt ernaar uit om naar de speeltuin te gaan, maar zelfs ik vind het fijn. Niks kan meer en ik merk dat mijn kind gewend raakt om alleen maar binnen te zitten en dat wil ik juist niet.  Het is een verwarrende tijd voor kleine kinderen.” Een andere ouder: “Het is belangrijk om naar buiten te blijven gaan met je kinderen.”

Vrijwilligers
De Tuin van Sloten oftewel de huiskamer van de speeltuin is dicht voor bezoekers. Wel kan er lekkers worden besteld, zoals chocolademelk en appeltaart. De inkomsten worden gebruikt voor verschillende activiteiten. Zij draaien volledig op vrijwilligers en sponsors. Iedereen kan lid worden en de speeltuin ondersteunen. 

Gejuich
Nieuwe bezoekers komen met hun kinderen aanlopen. Al gauw laten de kinderen de handen los en nemen snel een kijkje bij de schaatsbaan. Gelach en gejuich hoor je door de speeltuin heen. Ook de klimrekken en glijbaan worden volop gebruikt. Wedstrijdjes worden gehouden om te zien wie er eerder bij de top is. 

Inclusief
De organisatie hoopt dat het binnenkort weer anders kan. Ze zijn vanaf nu inclusief, zo hebben ze sinds kort een invalide toilet en zijn ze bezig om de speeltuin voor iedereen bereikbaar te maken. Als ze weer open mogen, hopen ze dat de binnenruimte weer vol zit. 

Qr-codes
Van Ede vertelt dat er veel mensen komen, maar dat het gelukkig niet te druk wordt. De organisatie is blij dat ze het op deze manier kunnen doen. “Het liefst hebben we gasten binnen, maar de sfeer is nog steeds supervrolijk. We merken wel dat mensen minder snel komen, doordat wij qr-codes moeten checken.”  

Het is fijn om al die blije gezichten te zien, zegt van Ede. Voor kinderen die nog even willen oefenen met schaatsen of het willen proberen, is de baan geopend tot 9 januari. 

https://www.speeltuinsloten.nl

Foto Merolyn de la Cruz
DeWestkrant