Vriendelijkste foodhal van de stad

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De Shoperade op het Osdorpplein in Nieuw-West is niet meer, lang leve Westmarket! In de Shoperade kon je winkelen en eten tegelijk. Na de verbouwing kan dat gelukkig nog steeds, maar dan wél in een strakkere omgeving. Zoals De Westkrant eerder schreef, kun je er je nagels laten doen, ingrediënten inslaan bij de toko en eten aan de tafels van een foodcourt.

Onder de eettentjes daarvan spot ik oude bekenden als Asian Delight. Ook nu, op een zaterdagmiddag, is het daar weer dringen geblazen om broodjes rendang, pasteitjes en kommen Javaanse kippensoep te scoren. Aan de overkant zit nieuwkomer Aryana, een Afghaans restaurantje. Je kunt er vleesspiesen laten grillen en complete schotels bestellen.

Ik start met een verrassend pittige samosa – of samboza, zoals de Afghanen zeggen – met kalfsgehakt. Een steengoede kick-off voor mijn lunch van basmatirijst, platte kebab van kalkoengehakt met yoghurtsaus, een bloemkoolcurry en eentje van linzen (10 euro). Geen lichte lunch, maar wel een goed kruidige; een beetje à la Indiaas en Iraans eten.

De vrouw die rechts van me zit te eten, biedt me een van haar baka bana aan – spontaan of omdat ik maar bleef staren naar haar gebakken banaantjes? Haar vriendinnen eten gepofte aardappels van King Kumpir; de vulling van Russische salade, kool en augurk knalt er bijna uit. Ongelooflijk dat ze in die aardappels kunnen happen, zónder helemaal onder te zitten.

Kindertjes trippelen voorbij met bakjes friet van Vrolijke Friet. Benieuwd of ze de gegrilde kip van dit tentje ook hebben gezien. Ik wel. Quite a bird met dat krokante velletje! Hele families zitten tussen hun boodschappen aan de pizza’s, Italiaanse en Turkse. Twintigers in merkspijkerbroeken kiezen voor wat meer privacy en flaneren naar een van de kleinere tafels van De Goede Burger. Daarop komen halal burgers van Black Angus en Wagyu-rund. Na afloop gaan ze naar espressobar Il-Gusto, schat ik zo in.

Met de tram of auto ben je vanuit West zo bij de vriendelijkste foodhal van de stad. Op de fiets duurt het wat langer, maar dan kun je wél rustig bekijken wat er rond de Sloterplas allemaal gebeurt.
http://www.westmarket.nl

DeWestkrant