Wielerronde in De Baarsjes

(beeld: organisatie wielerronde)
Hoogstins2024

Als het aan de initiatiefnemers ligt, krijgt De Baarsjes op 30 april volgend jaar een heuse wielerronde: de Ronde van de Orteliusstraat. Iedere buurt in Amsterdam had in de jaren vijftig en zestig dergelijke koersen. West had ook zijn eigen wielerhelden, zoals Piet van Heusden van het Mercatorplein, die in 1952 wereldkampioen werd op de baan.

De organisatie wil een parcours uitzetten over duizend meter, te beginnen op Orteliusstraat 140 en dan via de Van Spilbergenstraat het Rembrandtpark in en weer terug via de Willem Schoutenstraat.

Volgens initiatiefnemer Rim Voorhaar, bewoner van de Orteliusbuurt, komt Piet van Heusden op 30 april ook naar zijn oude buurt om de Grote Prijs Piet van Heusden uit te reiken. Voorhaar roept ook andere bewoners en oud-bewoners van West op om met wielerherinneringen uit de jaren vijftig en zestig te komen.

Op 30 april zal in West niet alleen een criterium worden gereden. Een andere aanleiding om de koers te organiseren is het 200-jarig bestaan van de fiets. Dus rondom de koers willen de initiatiefnemers ook een festival organiseren met films en talkshows over fietsen.

 

DeWestkrant