Gazelle verzamelt fietswrakken

Fietswrakken en weesfietsen bij De Hallen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Gazelle gaat helpen bij het inzamelen van fietswrakken en weesfietsen. De fietsfabrikant staat zaterdag 12 maart op twee plekken in West en drie punten elders in de stad om oude tweewielers in te zamelen. Tijdens de ’opschoondag’ doet Gazelle om 10 uur de Jan Pieter Heijestraat aan en om 11 uur de Spaarndammerstraat.

Bewoners kunnen hun afgedankte fiets gratis inleveren bij een truck van Koninklijke Rotra, huisvervoerder van Gazelle. De fabrikant belooft dat onderdelen en materialen zo mogelijk worden hergebruikt als materiaal voor technieklessen en projecten op scholen.

Volgens Gazelle staan er in Amsterdam 40.000 fietsen langere tijd ongebruikt in een rek. Deze weesfietsen -vaak met ontbrekende onderdelen en zonder bekende eigenaar- ontsieren volgens de fietsproducent het straatbeeld. Met de actie stelt Gazelle een handje te willen helpen bij het opruimen.

Overigens trekken gemeente en stadsdeel West de touwtjes aan als het gaat om wrakken en verwaarloosde fietsen. In enkele zones van het stadsdeel kunnen oude tweewielers al na zes weken worden verwijderd. Vanaf september is dit mogelijk overal binnen de Ring. Ook fout en hinderlijk geparkeerde fietsen kunnen worden weggehaald.