Bewoners gaan nieuwe fietsenrekken uitproberen

De Hasebroekstraat, waar als proef verschillende fietsenrekken komen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de Hasebroekstraat in Oud-West komen verschillende types nieuwe fietsenrekken. Stadsdeel West wil graag dat bewoners gaan meedenken en meewerken aan de ontwikkeling van een nieuw Amsterdams fietsenrek voor woonstraten. 

Amsterdam is de enige stad ter wereld met meer fietsen dan inwoners, zo stelt het stadsdeel. Het aantal fietsen blijft groeien en op straat is er hinder door neergezette tweewielers. De rekken zijn vaak slecht geschikt voor fietsen met kratten en kinderzitjes voorop, brede sturen en dikke banden.

De bewoners van de Hasebroekstraat moeten op hun hoede zijn: het stadsdeel gaat in de week van 18 juni een aantal rekken weghalen. Fietsen die er nog staan, gaan naar het Fietsdepot. Vervolgens worden vier verschillende types nieuwe rekken geplaatst die blijven staan tot de herinrichting van de straat.

Tijdens een straatontbijt op 22 september kunnen bewoners hun ervaringen en ideeën delen met het stadsdeel. Uiteindelijk moet dit leiden tot de keuze voor een nieuw fietsenrek voor woonstraten. 

Op het Bellamyplein is al eerder een nieuw type fietsenrek geplaatst, dat beter geschikt is voor tweewielers met kratten en waarin ook bakfietsen kunnen worden gestald. Het rek is inmiddels weggehaald. Het Bellamyplein wordt momenteel opnieuw ingericht. 

DeWestkrant