Scooters weg van fietspad

Inhaalmanoeuvre van scootterrijder bij de Overtoom (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

-UPDATE- Amsterdam kan volgend jaar snorscooters gaan weren van het fietspad. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) antwoordt dit op vragen uit de Tweede Kamer. De regeling kan op z’n vroegst op 1 juli 2017 in werking treden.

Snorscooters zorgen ook in West vaak voor gevaarlijke situaties op smalle en vaak overvolle fietspaden. Een flink deel rijdt harder dan de toegestane snelheid van 25 kilometer per uur.

De gemeente Amsterdam wil snorscooters al veel langer verplichten om met helm op de rijweg te rijden, in plaats van op het fietspad. In politiek Den Haag stuitte dit echter op bedenkingen. Nu komt voor de gemeente alsnog de weg vrij om de gemotoriseerde tweewielers te verbannen naar de rijbaan.

Twijfels

De Fietsersbond Amsterdam reageert blij, maar heeft twijfels over de uitvoerbaarheid. Het besluit van minister Schultz maakt het volgens de bond alleen mogelijk om snorfietsen te weren van specifieke fietspaden met een aantoonbare problematiek van drukte en veiligheid. Per fietspad zou om die reden een apart verkeersbesluit en verbodsbord nodig zijn.

Liever had de fietsersbond gezien dat het plan van de gemeente Amsterdam wordt uitgevoerd: het weren van snorfietsen van fietspaden in het gehele gebied binnen de Ring A10 en ten zuiden van het IJ, dus inclusief stadsdeel West.

DeWestkrant