‘Snorfietser moet ook in Nieuw-West van fietspad af’

Op deze plek in de Tweede Hugo de Grootstraat moeten snorfietsers van het fietspad af. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In stadsdeel Nieuw-West moeten snorfietsers ook van het fietspad af. Met dat voorstel komt stadsdeelcommissielid Pieter Nijhof (GroenLinks) nu uit een rapportage blijkt dat het aantal ongevallen binnen de Ring A10 sterk is afgenomen.

Op 8 april werden snorscooters in West en elders binnen de Ring op de meeste plekken verbannen naar de rijbaan. Ook kwam er een helmplicht. Dit heeft zoals beoogd een positief effect op de veiligheid en doorstroming van het verkeer, zo stelt de gemeente na een eerste evaluatie.

Van april tot en met oktober waren er 29 ongevallen met letsel waarbij snorfietsers betrokken waren. In voorgaande jaren ging het om gemiddeld honderd ongevallen. Ook het aantal conflicten tussen snorfietsers en fietsers is flink afgenomen. De gemeente stelt dat er geen negatieve invloed is op de doorstroming van het autoverkeer en het openbaar vervoer.

In Nieuw-West kunnen snorfietsers nog zonder helm over het fietspad, maar daaraan moet volgens GroenLinks in het stadsdeel een einde komen. “Ga er komende stadsdeelcommissie een advies over indienen”, twitterde commissielid Pieter Nijhof dinsdag. “Uniforme aanpak voor heel Amsterdam. Nieuw-West heeft ook recht op veilige fietspaden.”

Handhaving

Tussen april en oktober zijn er door gemeentelijke handhavers 4.270 boetes opgelegd voor het niet rijden op de rijbaan of het dragen van de helm waar dit verplicht is. Eind oktober gebruikte 80% van de snorfietsers de rijbaan waar dat was voorgeschreven, aldus de gemeente. Er wordt nu ook gekeken naar mogelijkheden voor digitale handhaving.

Minder snorfietsen

Het aantal geregistreerde snorfietsers in Amsterdam is gedaald van circa 37.000 naar circa 26.000 en het aantal verplaatsingen met snorfietsers is met ongeveer 50% gedaald, aldus de gemeente. Het aantal verplaatsingen met bromfietsen (op de rijbaan met maximaal 45 km/u) is gestegen met 16%. De stijging komt mede doordat snorfietsers zijn overgestapt naar een bromfiets.