Meer kruisingen krijgen waarschuwing ‘Maak oogcontact’

Waarschuwing op het fietspad op het Hugo de Grootplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op meer drukke kruisingen komt een waarschuwing voor fietsers om ‘oogcontact’ te maken. De gemeente wil zo de kans op ongelukken met afslaand vrachtverkeer verminderen. 

Een proef -onder meer op het Hugo de Grootplein- heeft uitgewezen dat meer fietsers door de waarschuwing naar links kijken, ook al hebben ze zelf voorrang. Het aantal bijna-ongelukken nam af, zo stelt de gemeente.

De markering ‘Maak oogcontact’ is bedoeld om fietsers alert te maken op afslaand vrachtverkeer en de dode hoek. Dit heeft al vaker geleid tot dodelijke ongevallen, zoals in 2020 op de kruising van de Jan van Galenstraat en Willem de Zwijgerlaan. Deze kruising is opnieuw ingericht om de veiligheid te verbeteren. 

Op elf andere drukke kruisingen in de stad waar fietsers en vrachtwagens elkaar tegenkomen, brengt de gemeente deze week ‘dodehoekstempels’ aan. Dat zijn dus waarschuwingen op het fietspad voor afslaand verkeer. Met extra borden worden vrachtwagenchauffeurs alert gemaakt op fietsers.

“Afslaand verkeer moet voorrang verlenen, maar het is goed als fietsers zelf ook extra opletten”, zo stelt de gemeente. Uit de test bleek dat iets meer dan helft (53 procent) van de fietsers de markering ziet. Het percentage fietsers dat voor de zekerheid naar links keek steeg van 28,4 procent naar 35,4 procent. Ook daalde bij waarnemingen het aantal bijna-ongelukken, aldus gemeente.

De gemeente doet verder onderzoek naar een veiliger inrichting van 69 drukke kruisingen met veel fietsers en vrachtverkeer waar verkeersdeelnemers tegelijk groen licht hebben. Gekeken wordt naar een mogelijke andere afstelling van verkeerslichten en de mogelijkheid om een apart vak aan te leggen voor rechtsafslaand verkeer. Ook wordt onderzocht of zichtbelemmerende obstakels weg kunnen, zoals vuilnisbakken, planten en geparkeerde auto’s.