Gashouder helemaal van het gas af

De Gashouder. Hekken en tenten voor evenementen, zoals deze conferentie over bitcoins, zijn straks niet meer nodig. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Gashouder kan vanaf volgende maand volledig draaien op zelf opgewekte energie. Het rijksmonument is sinds juni al volledig van het gas af. Door tweehonderd extra zonnepanelen naast de zonnepanelen die al in 2018 werden geplaatst, een batterij en een speciaal systeem kunnen straks evenementen plaatsvinden zonder dat er energie van het net nodig is, zo meldt Westergas.

Als onderdeel van de grootschalige renovatie zijn het dak en de gevels gerestaureerd en opnieuw geïsoleerd. Dit om zowel corrosie als geluidsoverlast tegen te gaan, zo stelt Westergas in een persbericht. Daarnaast zijn de lucht- en klimaatinstallaties vervangen. De Gashouder blijft overigens ook aangewezen op stroomaanvoer uit andere bronnen, want niet in alle omstandigheden kan voldoende energie worden opgewekt voor de stroomvoorziening.

“Door deze stappen laten we met de Gashouder zien hoe je innovatief en duurzaam om kan gaan met monumentaal erfgoed”, aldus Lennart Rottier van vastgoedbedrijf MILLTEN, en mede-eigenaar van Westergas. “Het rauwe industriële uiterlijk van dit monumentale pand en de beleving daarvan bij de bezoekers zijn bij de renovatie altijd leidend geweest.  Hopelijk kan de Gashouder als cultuurpodium en uiteindelijk het hele Westergasterrein als energieonafhankelijk cultuurdorp een voortrekkersrol innemen en andere plekken inspireren tot een duurzame toekomst.”

DeWestkrant