Westergas Foundation: gratis tickets en steun culturele initiatieven uit de buurt

In de monumentale Gashouder was woensdagavond een informatiebijeenkomst voor de buurt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Goedkopere of zelfs gratis tickets voor mensen met maatschappelijke beroepen. Talentontwikkeling, educatie en steun voor culturele initiatieven uit de buurt. En een jaarlijks buurtfeest. Dat zijn enkele plannen van de nieuwe Westergas Foundation.

Het fonds is een initiatief van Westergas, het evenementenbedrijf dat de Gashouder en het Transformatorhuis exploiteert. Met de stichting zoekt Westergas meer verbinding met de buurt. De Westergas Foundation is bedoeld om kunst en cultuur ook toegankelijk te maken voor lagere inkomens en initiatieven uit de buurt te ondersteunen. 

Mensen met maatschappelijke beroepen -zoals onderwijzers, verpleegkundigen en politie-agenten- kunnen straks in aanmerking komen voor goedkopere of gratis tickets voor concerten en voorstellingen, aldus Mercedes Coco Huis van Westergas woensdag op een informatiebijeenkomst voor de buurt. 

De Westergas Foundation werkt hiervoor samen met het Britse platform Tickets for Good. De goedkopere of gratis kaarten zijn met name bedoeld voor bewoners van West en de rest van Amsterdam en worden verdeeld via werkgevers of instanties, aldus Coco Huis. 

Muziek- en dansscholen kunnen straks financiële steun én een podium krijgen op Westergas. Voor talentontwikkeling kijkt Westergas of het kan aansluiten bij een programma van de Melkweg. In de nazomer komt er een buurtfeest in de vorm van een groot ontbijt. 

Westergas staat aan de vooravond van ingrijpende plannen. Onder de Gashouder moet een kelder komen voor een garderobe, toiletten en opslagruimte. Het gebouw kan dan volgens Westergas efficiënter worden gebruikt en met minder hinder voor de omgeving. Ook wil Westergas meer maatregelen nemen tegen overlast door vertrekkende bezoekers, taxi’s en geparkeerde fietsen.