Celstraf voor gooien zwaar vuurwerk naar politie bij Mercatorplein

De Mobiele Eenheid tijdens de rellen bij het Mercatorplein op 6 december 2022. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Een 19-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot 10 maanden celstraf voor het gooien van zwaar vuurwerk naar de politie bij het Mercatorplein. Dit gebeurde tijdens rellen na een WK-wedstrijd van Marokko op 6 december 2022. Drie ME’ers liepen blijvende gehoorschade op.

De rechtbank oordeelt dat de man schuldig is aan zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Een feest op het plein na de overwinning van Marokko op Spanje ontaardde in rellen. De politie hield een aantal verdachten aan, waaronder de destijds 18-jarige Amsterdammer.

De man gooide volgens de rechtbank die avond drie keer zwaar vuurwerk, waaronder één keer in de richting van ME’ers. Uit camerabeelden blijkt dat de verdachte na de ontploffing lachend wegliep, aldus de rechtbank. Drie van de vijf agenten liepen blijvende gehoorschade op. 

De verdachte heeft die avond ook zwaar vuurwerk gegooid naar andere personen. Volgens de rechtbank mag er van geluk worden gesproken dat dit bij hen -voor zover bekend- niet heeft geleid tot letsel.

Van de 10 maanden celstraf is de helft voorwaardelijk. Het OM had 18 maanden cel geëist, waarvan 6 voorwaardelijk. De rechtbank kwam tot een lagere straf met als argument dat de verdachte destijds nog maar kort 18 jaar was. Zijn advocaat stelde dat de verdachte spijt heeft.