Food, streetwear, cultuur: 16 hotspots voor jong en oud

Farouk El Sayed: de energieke eigenaar van De Buurman in de Van Hallstraat.
Hoogstins2024

De Pijp heeft de naam jong, hip en happening te zijn. In West lachen wij daarom. Bij ons zijn namelijk zo veel coole hotspots dat je er zelfs op tienertoer kunt gaan. De haltes van deze unieke looproute vind je hier.

  1. STARTPUNT: DE HALLEN, OUD-WEST
    Dit complex in de Hannie Dankbaarpassage is één groot pleasure dome. Een filmpje pakken, slenteren op de foodmarkt. Alles is mogelijk, van ’s ochtends tot ’s avonds.
  2. Jen’s Bing, Jan Hanzenstraat
    De Hallen grenst aan de bruisende Ten Katemarkt. Aan het eind daarvan zit het funky Jen’s Bing. Door de week een hang-out voor scholieren en in het weekend dé plek voor iedereen die zich wil laven aan Taiwanese pannenkoeken, kipnuggets, bubble tea en ander lekkers uit het geboorteland van de eigenares.
  3. Massimo Gelato, Jan Hanzenstraat
    Als iemand ijs kan maken, dan is het de Siciliaanse Massimo wel. Hij serveert het in een bakje, op een hoorntje of een broodje. Hoe lekker is dat om de dag mee te beginnen?
  4. Paindemie, Kinkerstraat
    Aan de andere kant van De Hallen strekt de Kinkerstraat zich uit. Een van de hotspots hier is Paindemie, qua looks een kruising tussen een kek crematorium en een Japans metrostation. De eigenaren vinden het eten zo speciaal dat ze zichzelf bij wijze van grap onlangs drie Michelinsterren hebben gegeven. Bij de spannendste broodjeszaak van West is een tosti met zuurkool en een BBQ hotdog een optie. Of een sandwich met black pudding.
  5. Seoul Food, Kinkerstraat
    Het hipste land van Azië is toch wel Korea; de films, de muziek, het eten. Het is gewoonweg niet aan te slepen. Dat Korea op culinair gebied meer te bieden heeft dan kimchi en bibimbap laat Seoul Food op overtuigende wijze zien.
  6. Biscuit Baby, Kinkerstraat
    Bij deze zaak tegenover Seoul Food gaat het er minder gezond aan toe, want de frituur draait hier overuren voor comfort food uit North Carolina. Het paradepaardje zijn de biscuits – een soort scones – met honing en fried chicken.
  7. Indianaweg, Kinkerstraat
    Aan tweedehandskleding geen gebrek in de Kinkerstraat. Maar voor het allermooiste aanbod moet je toch echt bij de zaak van Romy en Debra den Dekker zijn. Altijd verrassend, immer stijlvol, betaalbaar en exclusief.
  8. Daily Paper, Bilderdijkstraat
    Dit Amsterdamse label is opgericht door drie vrienden en is als een raket uitgegroeid tot een wereldmerk. Op straat, middelbare scholen en in clubs; de hoodies, sweaters en caps van Daily Paper zijn ondanks (of: dankzij) de prijs hotter dan hot.
  9. Olaf Hussein, Bilderdijkstraat
    Schuin tegenover Daily Paper zit een andere zaak voor dezelfde doelgroep: Olaf. Basic kleding die staat als een huis en razend populair is. Olaf, Daily Paper én Filling Pieces zijn alle drie opgezet door dezelfde groep vrienden. Samen met Patta zijn het de meest geliefde streetwearlabels van Amsterdam.
  10. nNea, Bilderdijkstraat
    Deze pizzeria is Instagram-proof en profileert zichzelf als ‘de metropolis for the new generation pizza’. De pizzabakker strooit met varkensworstjes, geroosterde bloemkool, slow cooked beef, octopus uit de oven en andere ingrediënten.
  11. Moak, De Clerqstraat
    Liever pannenkoeken dan pizza’s? Ook dat kan geregeld worden. Iets verderop, Bij Moak (ooit bekend als  ‘Mook’), gooit de kok de een na de andere pancake de lucht in en zit tout Amsterdam te eten in een roze-blauw decor met hiphop op de achtergrond. Het pronkstuk van de kaart is de Versace, Versace, Versace: een stapel van drie blauwe bessen pancakes met saffraan-pistacheijs, gesmolten roze chocolade, blaadjes van bladgoud, gekarameliseerde ananas en méér (100 euro). Geserveerd op Versace-servies, inclusief een glas champagne. Ook voor minderjarigen valt er zat te kiezen.
  12. Theater de Krakeling, Pazzanistraat
    Even doorstappen en alle schatten van Westerpark liggen binnen handbereik, zoals dit jeugdtheater. Cultuur snuiven voor kleintjes én 12+’ers. Toneel, dans, mime, beeldende kunst. Kies maar uit! Cultuur snuiven voor kleintjes én 12+’ers. Onderzoek de opties.
  13. Het Ketelhuis, Pazzanistraat
    Het huis voor de Nederlandse film vertoont al lang niet meer alleen producties uit eigen land. Tekenfilms, drama’s, thrillers, komedies, documentaires. Alle genres zijn vertegenwoordigd in deze bioscoop.
  14. Ton Ton Club, Polonceaukade
    Dit speelparadijs pronkt met zo’n beetje alle arcade games die er in bestaan. De eigenaren hebben zich bij het restaurant laten inspireren door Japan en de rest van Azië. Gestoomde broodjes mixen met dumplings en noedelgerechten. De desserts zijn er pretty wild: spekkoek met een crème van gember en witte chocolade en een gefrituurde bao met marshmallows en sorbetijs van passievrucht.
  15. Café-restaurant Amsterdam, Watertorenplein
    Het gros van het personeel dat nu bij ‘Cradam’ werkt, werd door de eigen ouders als tiener naar dit instituut meegenomen. Zo’n uitje is simpelweg een onmisbaar onderdeel van de culinaire opvoeding van elke Amsterdammer. Voor starters is er een hamburger of pasta pesto, maar gevorderde eters happen moeiteloos in een boudin noir en een steak tartare.
  16. EINDPUNT: DE BUURMAN, WESTERPARK
    Liefhebbers van merken als Patta en Daily Paper weten dat deze snackbar in de Van Hallstraat de x-factor heeft. Ze komen er voor de huisgemaakte Egyptische falafel van tuinbonen en het broodje cheeseburger met een kaassoufflé en puffen uit bij het huisdrankje: hibiscus, naar het recept van de moeder van eigenaar Farouk El Sayed.
DeWestkrant