Café Amsterdam drijft op liefde

Café Amsterdam, GWL-terrein, Westerpark, Amsterdam-West, Amsterdam
(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Toen Milène Hoving me uitnodigde voor het verjaardagsfeestje van Café-Restaurant Amsterdam op 20 december voelde ik me vereerd. Milène is de koningin van de Amsterdamse horeca. Samen met haar compagnon Charles Hollenkamp heeft ze de beste zaken van de stad, waaronder De Plantage, Dauphine en Café-Restaurant Amsterdam. De jarige job in kwestie is een instituut. Dat deze bloedmooie zaak alweer twintig jaar bestaat is meer dan een partijtje waard. Ik dacht zelf aan een nationale feestdag.

Sinds ik in 2002 aan de Haarlemmerweg kwam wonen, pak ik geregeld een ‘Amsterdammertje’. Tomatensoep vooraf, daarna steak frites en een gemberbolus na. Op tergend grijze dagen beurt niets me beter op dan garnalenkroketjes en fruits de mer. Ik heb er ook een keer geluncht met mijn moeder van 87. Binnen drie tellen na haar binnenkomst stond het personeel om haar heen. Zat ze goed, wilde ze slagroom bij haar pannenkoekjes? Milène kwam langs om haar de hand te schudden. De directrice! Mijn moeder wist niet hoe ze het had en heeft het nog steeds over die ontmoeting in 2014.

Milène is charmant, alert en verstaat de kunst om het leukste personeel jarenlang aan zich te binden. Als je er zo vaak komt als ik, ga je je echt aan ze hechten. Vriendelijk, zorgzaam en grappig zijn ze allemaal. Heel open ook. Zo verklapte eentje zijn trouwplannen. “Kijk daar zit mijn aanstaande, mooi is ze hé?”

Soms, als ik er zit te werken, gluur ik naar de medewerkers. Je ziet dan zo dat hun onderlinge band sterk is. Zelfs oud-collega’s worden niet vergeten. Er staat bijvoorbeeld nog steeds een foto van Max van Bremen op de bar. Deze twintiger overleed in 2015 tijdens een studiereis naar New York. Ook vandaag, tijdens het verjaardagsfeest van zijn oude werkplek, kijkt hij toe.

Zo’n 1400 gasten, waaronder Jaap Jongbloed, Angela Groothuizen en Daniël Boissevain tikken champagne weg. De stroom oesters, vitello tonnato en bitterballen blijft op peil. Mylène geeft een emotionele speech en dankt haar partner waar ze al 37 jaar mee samen is. “Jij geeft me de kans om dat te doen wat ik het allerliefste doe.” Cradam is een zaak die drijft op liefde. Op naar het volgende jubileum!
http://www.caferestaurantamsterdam.nl