Eten op REM-eiland voelt als minicruise

Hoogstins2024

Aan het einde van de Haparandadam, een rafelrand van West, staat het REM-eiland. In 1964 kortstondig basis van een commerciële tv-zender op de Noordzee, nu een restaurant. Woonstichting De Key kocht de restanten en liet het gevaarte weer opbouwen in de Houthavens.

Aan de overkant van het IJ ligt de hippe NDSM-werf van Noord. Maar West heeft met het REM-eiland eveneens een trekker van formaat. Handig is dat je de auto op de dam kunt parkeren. Neem de trap of lift naar boven, en vergaap je aan het weidse uitzicht over water en havens.

image

Het restaurant is simpel ingericht. Op zondagavond zit het goed vol, ook met gezinnen en groepen. Een plekje aan het raam is het mooiste, maar dat kan bij een telefonische reservering niet worden geregeld. De bediening is snel en correct, ondanks de drukte.

We bestellen kraanwater en een fles Rivaner, een prima biologische witte wijn uit de Duitse Pfalz (€ 26). Vooraf venkelsoep met mosselen, en parelgort met groenten voor de tafelgenoot. Als hoofdgerechten vegetarische rotolo (pasta) met diverse groenten, en zeewolffilet. Het smaakt allemaal best goed, maar niet uitmuntend. Dat geldt ook voor het toetje, panna cotta met lemon curd.

image

Terwijl de zon achter de horizon zakt, snellen eters met smartphones naar buiten om de vlammend rode avondkleuren vast te leggen. Ja, waarom niet? Eten op het REM-eiland voelt als een fijne minicruise.

www.remeiland.com Haparandadam 45-2. Drie gangenmenu € 31

DeWestkrant