140 verzoeken voor extra terrasruimte in West

Bij café Radijs in de Jan Evertsenstraat staan de stoelen en tafels al 'coronaproof' opgesteld (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Horeca-ondernemers hebben bij stadsdeel West in totaal 140 verzoeken ingediend voor extra terrasruimte. 65 daarvan zijn inmiddels toegewezen en 36 afgewezen. Over veertig verzoeken moet het stadsdeel binnenkort nog beslissen, zo schrijft DB-voorzitter Fenna Ulichki in een brief aan de stadsdeelcommissie.
Een paar weken geleden kondigde burgemeester Femke Halsema al aan dat ze terrassen tijdelijk meer ruimte wil geven. In Centrum leidde dat tot vijfhonderd aanvragen. Bij stadsdeel Zuid zijn net als in West rond de 140 aanvragen binnengekomen.
Of een terras doorgaat, wordt beoordeeld aan de hand van loopruimte, het beslag van de openbare ruimte voor overige functies en ‘buurtconsultatie’. In binnentuinen mogen terrassen bijvoorbeeld niet. Wel wordt het meetlint op de ene plek soepeler gehanteerd dan op de andere. De doorloopruimte verkleinen van vijf naar drieënhalve meter in de Kinkerstraat zou volgens Ulichki niet kunnen, maar zo’n zelfde verzoek in De Baarsjes zou wel gehonoreerd kunnen worden.
Een terras op het pleintje aan de kop van de Bosboom Toussaintstraat is wel vergund, ondanks bezwaren van met name een bewoner. Bij de aanvraag telde mee dat de ondernemers buurtbewoners hebben geïnformeerd en geconsulteerd.
Het stadsdeel komt binnenkort met een lijst van waar welke terrassen worden uitgebreid. Zo komt op Westergas bij de horeca-initiatieven Grand Caron en ‘Rond de tafel’ nieuwe terrasruimte.

DeWestkrant