Advies: vier jaar subsidie voor Podium Mozaïek en De Meervaart 

Podium Mozaïek. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Podium Mozaïek en Theater De Meervaart moeten ook de komende vier jaar gemeentelijke subsidie krijgen. Dit adviseert de Amsterdamse Kunstraad. De toekomst van deze theaters in West en Nieuw-West lijkt voorlopig veiliggesteld. 

Podium Mozaïek in Bos en Lommer kan vanaf volgend jaar rekenen op jaarlijks 890.000 euro, ruim tien procent meer dan nu. De Meervaart in Nieuw-West krijgt wat de kunstraad betreft jaarlijks 2,8 miljoen, evenveel als nu.

Podium Mozaïek is een breed programmerend, intercultureel en multidisciplinair podium, aldus de raad. Het biedt onder meer theater, muziek, comedy, storytelling en dans uit binnen- en buitenland. Huisgezelschappen zijn Theater RAST, Het Nederlands Blazers Ensemble, DEGASTEN, Orkaan en reART Collective.

De Meervaart is een allround theater en volgens het advies daarnaast steeds meer een plek waar voorstellingen gemaakt worden. Het aanbod, een combinatie van mainstream vermaak en urgente voorstellingen, is veelzijdig, veelkleurig én van hoog artistiek niveau, aldus de Amsterdamse Kunstraad. De Meervaart heeft ook een uitgebreid educatieprogramma. 

Minder dan gevraagd
Het positieve advies over de subsidies betekent niet dat ook alle aangevraagde subsidie is toegekend. Podium Mozaïek vroeg om bijna 1,8 miljoen, het wordt dus 890.000 euro. De Meervaart wilde graag 3,8 miljoen, het wordt 2,8 miljoen. De gemeente is van plan om een nieuwe Meervaart te bouwen ín de Sloterplas

Tegenvaller
Een tegenvaller was er voor Podium Mozaïek bij een aanvraag voor een landelijke, jaarlijkse subsidie van 486.000 euro als productiehuis. De Raad voor Cultuur adviseert om dat geld niet toe te kennen. De uitstraling en betekenis van Podium Mozaïek blijven voornamelijk beperkt tot de stad en de raad is dan ook niet overtuigd van het nationale belang van de instelling, aldus het advies.