‘Voorrang sociale huurders uit de buurt bij nieuwbouw Marktkwartier’

Een informatiebijeenkomst begin maart over het Marktkwartier werd drukbezocht. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Bewoners uit omliggende buurten moeten voorrang krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen in de toekomstige woonwijk Marktkwartier. Dat bepleit de stadsdeelcommissie West op basis van een advies van GroenLinks, PvdA en Denk. 

Op het terrein van het Food Center aan de Jan van Galenstraat worden 1700 woningen gebouwd, waarvan volgens eerdere afspraken 25% sociale huur zal zijn. Dat komt neer op circa 425 woningen. 

De stadsdeelcommissie stelt een project in Houthaven als voorbeeld. Daar geeft corporatie De Key een aantal sociale huurders uit de nabijgelegen Spaarndammerbuurt voorrang bij de inschrijving voor nieuwe huurwoningen.

Wooncarrière
Door een soortgelijke afspraak voor het Marktkwartier kan de doorstroom van sociale huurders uit omliggende buurten worden bevorderd ‘zodat mensen een wooncarrière in de buurt kunnen maken’, aldus het advies. Dit bevordert ook de sociale cohesie, zo is de redenatie. 

Middeninkomens
De overige 75% van de huizen worden huur- en koopwoningen in de vrije sector. De stadsdeelcommissie dringt erop aan om ook betaalbare huur- en koopwoningen voor middeninkomens te realiseren. Verder moet er een zelfwoonplicht komen voor de koopwoningen, zodat ze alleen door de koper bewoond mogen worden. 

Kwaliteit
De stadsdeelcommissie wil verder voorkomen dat sociale woningbouw voor de ontwikkelaars een sluitpost wordt. De kwaliteit van afwerking dient gelijk te zijn aan dat van de koopwoningen, aldus het advies.

DeWestkrant