Bioscoop in theater De Meervaart 

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Nieuw-West krijgt een eigen bioscoop onder de vleugels van theater de Meervaart. De programmering zal uiteenlopen van kindermatinees tot vernieuwende wereldcinema voor jong en oud, aldus initiatiefnemer Oxville Cinema. Het filmtheater in De Meervaart opent in oktober de deuren.

Oxville -de letterlijke Engelse vertaling van Osdorp- streeft ernaar om een community van filmliefhebbers op te bouwen. Film is bij uitstek middel tot ontmoeting en dialoog, aldus Oxville. De stichting is opgericht door Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes. De initiatiefnemers zijn al langer actief in de filmindustrie, zowel in het distributie- als in het productiewezen. 

”Als bewoners van dit stadsdeel hebben we het altijd jammer gevonden dat er nooit een plek was waar we konden genieten van film en dat ook met anderen konden delen”, zo stelt Dias. ”De gastvrijheid van De Meervaart en de ontwikkelingen in Nieuw-West laten het nu toe om deze stap te zetten.”

Naast vertoningen van wereldcinema is educatie een belangrijke pijler in het aanbod van Oxville Cinema. Dehzad: ”Wij willen scholen in Nieuw-West betrekken door klassen uit te nodigen bij de filmvertoningen en daarna met hen in gesprek te gaan. Cinema kan een grote rol spelen in het verbreden van je horizon. De dialoog bevorderen we door verdiepingsprogramma’s rond de filmvertoningen in de vorm van inleidingen, nagesprekken en interactie met het publiek.”

Theater De Meervaart laat weten dat de filmprogrammering goed aansluit op het eigen programma. ”Met de komst van Oxville cinema gaat een langgekoesterde wens van De Meervaart en mij persoonlijk in vervulling”, aldus theaterdirecteur Andreas Fleischmann. ”Nieuw West krijgt eindelijk haar eigen en op maat geprogrammeerde filmtheater.”

Eerder was er lang een bioscoop aan het August Allebéplein, maar die sloot de deuren in 1999.

DeWestkrant