4x snel een hapje eten in de buurt van The Movies

Algerijnse traiteur Rue la Bastille. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Na een grondige verbouwing is The Movies weer zo goed als nieuw. Ondanks vele veranderingen is de nostalgische sfeer van deze bioscoop bij Westerpark gebleven. Het café is er ook nog steeds, maar het restaurant is weg. Daarom geeft Patricia haar favoriete adressen voor een snelle hap vóór of na de film.

Filmliefhebbers zitten in Westerpark op rozen. Ze kunnen naar Het Ketelhuis op het Westergas of lopen binnen bij Filmhuis Cavia in het oude Prinses Beatrix Schippersinternaat tussen de Van Hall – en de Kempenaerstraat. Sinds 9 maart hebben ze er weer een optie bij.

Heropening The Movies
Op die dag was de officiële heropening van The Movies op de Haarlemmerdijk, na een sluiting van bijna drie jaar. Na een grondige verbouwing is de legendarische bioscoop zo goed als nieuw. Een nieuwe fundering, lichtkoepels in het café, nieuwe doeken en projectoren, nieuw artdeco-behang, houten lambrisering. Ondanks de veranderingen is de nostalgische sfeer gebleven. Gelukkig maar, want dat maakt The Movies The Movies.

Uitverkocht
Dat de bioscoop weer open is, bleef niet onopgemerkt. Afgelopen weken waren verschillende voorstellingen compleet uitverkocht. Bezoekers leken zich ook in The Movies 2.0 als een vis in het water te voelen. Al keek een enkeling verstoord rond: waar is het restaurant gebleven? Ik kan daar kort over zijn: het restaurant is niet teruggekeerd. Er is echter geen reden om in de stress te schieten. In de buurt zijn namelijk zat opties om vóór of na de film een snelle hap te scoren. Dit zijn mijn vier favorieten.

1. Bayu Food Art & Private Dining, Haarlemmerdijk 135C
Bayu Barnies is niet alleen supervriendelijk en heel lief, maar kookt ook nog eens als een tierelier. Hij doet dat met heel zijn hart en met precisie. Zijn Indonesische eten viel zelfs in de smaak bij mijn moeder en haar huisgenoten in het Indische verzorgingshuis in Nieuw-West. Toen ze nog leefden, heb ik ontelbare lempers (kleefrijst met kip) en risolles (flensjes met kipragout) naar hen gebracht. In Bayu’s zaak staan een paar tafels waar je zulke snacks of een complete maaltijd kunt proeven. Wat dacht je van een combi van rijst, groenten naar keuze, atjar en pittige makreel (pepesan)? Een rijsttafel behoort ook tot de mogelijkheden, net als ‘gewoon’ een sateetje of broodje spicy ei (sambal goreng telor).

2. De Pizzabakkers, Haarlemmerdijk 128H
Driemaal raden wat op het menu staat. Juist ja: pizza’s! Bijvoorbeeld met rul gebakken Italiaanse saucijsjes, 14 maanden gerijpte prosciutto uit Abruzzo of buffelmozzarella. Een venkelsalade erbij of geroosterde andijvie met olijven, pijnboompitten en ansjovisdressing vooraf. Wellicht een toetje na – tiramisu, panna cotta. Een Italiaans diner waar je vaart achter kunt (laten) zetten.

3. Rue la Bastille, Haarlemmerdijk 66H
Het tweede filiaal van het briljante bedrijf dat ook in West zit, namelijk in de Eerste Constantijn Huygensstraat. Zoals ik hier schreef staat Rue la Bastille voor niets minder dan Algerijnse haute cuisine. De mooiste groenten, kruiden en specerijen vliegen je er tegemoet en komen samen in creaties die kloppen als een bus. De kip tajine heb ik al vele keren in huis gehaald. Het ‘taartje’ van pompoen, geitenkaas en spinazie is ook een regelrechte hit. En dan heb ik het nog niet eens over de baklava gehad: verfijnder en minder zoet dan het gros van zijn soortgenoten. Schuif aan en dompel je onder in de gastvrijheid van Kass en zijn kameraden.

4. The Lebanse Sajeria, Haarlemmerstraat 54
Dit familiebedrijf biedt op verschillende plekken in de stad manouche aan, vers gebakken flatbread, afgetopt met allerhande ingrediënten en verpakt als wrap. Ideaal voor op de hand. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten brood – wit, zuurdesem, volkoren – en toppings als aubergine en labneh (een soort yoghurt) en kruidenmengsel za’atar en de kaas halloumi. Spannende desserts zijn er ook: pumpin in syrup on labneh, brownies met walnoten en tahini.

The Movies is weer zo goed als nieuw. (Foto Patricia Jacob).