Eigenaar Van Beuningenpaviljoen wil huur april en mei niet betalen aan de gemeente

(foto: Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De rekening voor juni is al voldaan, maar eigenaar Jaap van Duijn van het Van Beuningenpaviljoen aan het Van Beuningenplein laat de facturen van de gemeente van april en mei liggen. De reden: hij had best omzet kunnen maken, maar de politie wilde liever dat hij geen koffie meer verkocht op het drukke plein.

Jaap van Duijn, de exploitant van het Van Beuningenpaviljoen op het Van Beuningenplein, ging op verzoek van de politie dicht na de lockdown. Het zou niet verantwoord zijn om de aantrekkingskracht op het toch al drukke plein nog groter te maken met versnaperingen. Duijn had op het plein -net als bij bijvoorbeeld Terrasmus in het Erasmuspark- best broodjes en koffie willen verkopen, maar dat werd hem door de wijkagent afgeraden. “Als het te druk zou worden, dan zou het plein met hekken worden afgezet en dat wil je ook niet”, zegt de ondernemer.

Coulance
Van Duijn huurt het pand van de gemeente en had de huurpenningen à € 1750 voor maart al voldaan en heeft ook de rekening van juni al betaald. De tussenliggende maanden april en mei staan nog steeds open. Van Duijn hoopt op coulance van de gemeente voor deze maanden. “We hadden met het mooie weer toch algauw twee à driehonderd euro per dag kunnen omzetten, maar dat zijn we nu misgelopen.” De gemeente heeft uitstel van betaling van de huur gegeven voor drie maanden. Maar het dubbele bedrag de komende twee maanden ophoesten, gaat volgens hem niet lukken. “Het gaat nu al heel moeilijk worden”, zegt hij.

Toptijd
Het voorjaar, tot aan de zomervakantie is eigenlijk de toptijd voor het Paviljoen, aldus Duijn. Dat is vooral te danken aan de feesten en partijen die in- en rond het gebouw werden gehouden. “We zouden weer de eerste bruiloft hebben op 21 maart. We weten niet of we dit jaar nog partijen gaan krijgen.”
Het Van Beuningenpaviljoen is uiteraard nu al wel open en ook begonnen met het verkopen van ‘limonadepassen’. Kinderen kunnen tegen betaling van eenmalig € 47,- twee jaar lang gratis limonade krijgen. Voordeel is -volgens Duijn- dat ouders dan ook een koffie of een drankje nemen als ze op het plein vertoeven.
De voor het gemeentelijk vastgoed verantwoordelijk wethouder Touria Meliani schreef vorige maand een brief aan de gemeenteraad waarin ze toezegde de huurverhoging voor 2020 kwijt te schelden. Ook stuurt de gemeente voorlopig geen aanmaningen voor achterstallige huur. Binnenkort komt de wethouder met een regeling waarin voorzien wordt in ‘maatwerk’. In volgens de woordvoerder ‘uitzonderlijke’ gevallen kan huur worden kwijtgescholden.

DeWestkrant