Naar het café voor een kerstboom, fiets of wc-papier

Te koop bij Piet de Gruyter: levensmiddelen én een bijzondere racefiets. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Een snuffelmarkt met vintagespullen. Verkoop van kerstbomen. Een heuse levensmiddelenwinkel, inclusief wc-papier. Horeca-ondernemers doen bijzondere dingen om toch nog wat omzet te behalen in deze barre coronatijden. 

Café Hendrix in de De Clercqstraat stort zich op de verkoop van kerstbomen. Via de website kun je Nordmanns bestellen, en afhalen op de plek waar je voor corona op het terras kon borrelen met zicht op de Bilderdijkkade. Hendrix zorgt voor glühwein en warme choco met rum. Ook kun je voor 45 euro een combi aanschaffen van een boom én een fles bubbels.

Lp’s, boeken, kleding en andere tweedehands spullen zijn te koop bij De Nieuwe Anita, de eigenzinnige club aan de Frederik Hendrikstraat. DJ Charley is daar met eigenaresse Olga een pop-up brocante verkoop begonnen. Van woensdag tot zondag tussen 12 en 18 uur kun je hier rondsnuffelen. 

Café-restaurant Piet de Gruyter aan het Van Limburg Stirumplein verkoopt nu ook levensmiddelen. Behalve wc-papier, koffiebonen, chips, handgel, bier en wijn zijn er belegde broodjes en zelfgemaakte maaltijden. Verder staat er een originele racefiets met handgemaakt stalen frame van het Amsterdamse merk RIH te koop. RIH werd in 1921 opgericht door Joop en Willem Bustraan. Vanuit de Westerstraat verwierven de broers wereldfaam door de vele wielrenners die successen boekten op een RIH-fiets. De fiets die te koop staat is van Frans Klos geweest. Tot zijn overlijden in 2019 was hij verantwoordelijk voor de exposities bij Piet de Gruyter. Frans’ weduwe heeft de fiets bij Piet ‘gestald’ in de hoop er iets aan te verdienen. Geopend donderdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur. 

Restaurant Parallel Amsterdam heeft de ruimte aan de Overtoom verbouwd tot een afhaalwinkel, plus expositieruimte. Het project #sharethesquares is een samenwerking tussen de horeca en meer dan vijftien kunstenaars om de coronatijd te door komen. Met onder meer tekeningen, schilderijen, etsen, fotografie, keramiek, kleding en sieraden. Van maandag tot en met vrijdag tussen 14 en 20 uur, zaterdag en zondag tussen 11 en 20 uur. 

De School aan de Dr. Jan van Breemenstraat heeft dagelijks (behalve maandag) van 12 tot 20 uur een afhaalmarkt in de open lucht, met een kampvuur. Je kunt er onder meer vers brood, verse vis, koffie van White Label, soepen, taarten, houtovenpizza’s en Indonesische gerechten halen. 

Sociale onderneming MidWest aan de Cabralstraat kookt elke vrijdag afhaalmaaltijden voor de buurt. Voor elke gekochte maaltijd à 8 euro, gaat er ook eentje gratis naar een buurtbewoner die dat nodig heeft. Afgelopen vrijdag werden zo al 144 maaltijden gemaakt.

DeWestkrant