Westerpark zondag veiligheidsrisicogebied

Zondag 16 januari: Westerpark wederom demonstratielocatie. Foto: Richard Mooyman.
Hoogstins2024

Morgen organiseert Nederland in Verzet weer een coronaprotest. De politie houdt er rekening mee dat er zondag ook weer mensen naar de demonstratie komen met wapens of illegaal vuurwerk. Om ervoor te zorgen dat het protest veilig verloopt zijn het Oosterpark, Westerpark en Olympisch Stadion, de plekken waar de deelnemers verzamelen, evenals het Museumplein aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat iedereen hier preventief gefouilleerd kan worden.
De gemeente schrijft dat ‘in goed overleg met de organisatie’ afspraken zijn gemaakt om de demonstratie vreedzaam en verantwoord te laten verlopen. ‘De organisator neemt afstand van groepen en personen die uit zijn op een confrontatie met de politie,’ staat in een persbericht.
Burgemeester Femke Halsema heeft ook 
een brief voor de demonstranten geschreven. Daarin vraagt ze hen onder mee anderhalve meter afstand te houden en ‘de demonstratielocatie’ opgeruimd achter te laten. “Ik vraag u tot slot dringend om te letten op mensen die het demonstratierecht misbruiken om de wet te overtreden of geweld willen gebruiken en bij dreiging of vermoedens ervan meteen weg te gaan.”
De deelnemers verzamelen om 13.00 uur bij het Olympisch Stadion, het Oosterpark en het Westerpark en lopen dan naar het Museumplein. Vanaf daar gaan ze nog gezamenlijk de stad door. De organisatie verwacht 25.000 tot 50.000 mensen. Tijdens de demonstratie van morgen wordt ‘de koffieslag’ herdacht, het eerste grote coronaprotest van een jaar geleden.