Gözleme-specialist Ekmekci bakt erop los in Bos en Lommer

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Sinds een maand kun je bij Ekmekci op het Bos en Lommerplein döner, kumpir en andere Turkse klassiekers afhalen. Hoewel de crew ook met gemak een Turkse pannenkoek (gözleme) met kip-kerrie, gekruide aardappel, kousenband en jonge kaas tevoorschijn tovert.

Ekmekci is een keten met vier filialen in Rotterdam en één in Eindhoven. Sinds een maand hebben ze ook een vestiging in Amsterdam. In 020 vind je het Turkse restaurant op het Bos en Lommerplein. Eerder kreeg dit opgeknapte plein al de ‘hippe’ slagerij Kaddour, en nu zit er dus ook een flitsend restaurant waar Turkse klassiekers hand in hand gaan met trendy opties.

Eggy-licious
Ekmekci grossiert in eten voor elk moment van de dag, te beginnen bij het ontbijt.  Bij de simpelste versie, de Eggy-Licious, krijg je roerei met bijvoorbeeld feta en spinazie, simit (een bagel met sesamzaad) en platbrood. Voor een knetterzoete start van de dag is de Nutty Chocolate een tip: een yoghurtbowl met onder meer cruesli, pindakaas, hazelnoot en chocoladesaus (8,50 euro).

Kapsalon met jalapeños
Voor de lunch kun je een gepofte aardappel (kumpir) laten vullen met hete pesto, doritos, jalapeños en sambal. Of een salade met ananas, kip piri piri, feta en komkommer door elkaar laten husselen. Als tussendoortje kun je je behalve aan baklava ook laven aan künefe, knapperig gebakken boterig sliertjesdeeg gevuld met kaas en overgoten met siroop. Ben je daarna klaar voor het diner, dan tovert de keukencrew zó dönerschotels of kapsalons tevoorschijn – al dan niet met nacho’s, paprika en jalapeños.

Turkse pannenkoek
Loopt het water je al in de mond? Mooi! Dan doe ik er nog een schep bovenop. Ik heb het namelijk nog niet gehad over Ekmekci’s specialiteit: gözleme, een soort pannenkoek die wordt gevuld met verse ingrediënten, zoals groenten en kaas. Ik maakte voor het eerst kennis met deze snack op de Ten Katemarkt. De kaas sijpelde toen heerlijk door de spinazie en het vulde als een tierelier.

Lion King
Volgens de medewerker bij Ekmekci is vooral de versie met piri piri kip, spinazie, champignons en kaas populair (8,50 euro). Voor vega’s is er een exemplaar met broccoli, peen, witte kool, sperziebonen, jonge kaas en falafel. Wil je flink uitpakken, laat dan de Lion King aanrukken. De duurste snack van het stel (9 euro), compleet met piri piri kip, cheddar, jonge kaas, mais en Turkse worst. Er zijn hier net zo veel Turkse pannenkoeken als er pizza’s bij de gemiddelde pizzeria zijn. Ik ben benieuwd wat mijn Surinaamse vrienden vinden van gözleme met kip kerrie, gekruide aardappel, kousenband en jonge kaas!

DeWestkrant