Dit zijn de belangrijkste versoepelingen per zaterdag 15 januari

Het restaurant van Gebrouwen door Vrouwen in Oud-West blijft voorlopig een winkel. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Tijdens de persconferentie vrijdagavond maakte premier Rutte bekend dat vanaf zaterdag een aantal coronamaatregelen wordt versoepeld. De horeca en de cultuursector profiteren hier niet van, die blijven nog dicht. Wel wil het kabinet op 25 januari opnieuw bekijken of cafés, restaurants en theaters en bioscopen alsnog open kunnen. Een overzicht van de belangrijkste versoepelingen.

Niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag weer open en kunnen zonder afspraak bezocht worden tot 17.00 uur. Wel gelden er beperkingen voor het aantal personen dat tegelijkertijd in de winkel mag zijn (één bezoeker per vijf vierkante meter). Ook kappers, nagelsalons en andere niet-medische contactberoepen mogen weer open tot 17.00 uur (één bezoeker per vijf vierkante meter).

Sporten
Sporten op binnenlocaties is weer toegestaan en dus kunnen sportscholen en sportclubs hun deuren openen. Het coronatoegangsbewijs is bij de binnenlocaties verplicht voor personen boven de 18. Ook buiten sporten voor volwassenen is weer toegestaan. Publiek is daarbij niet toegestaan.

Onderwijs
Mbo’s, hbo’s en universiteiten mogen weer op locatie lesgeven. Studenten hoeven dus geen onderwijs op afstand meer te volgen. Wel gelden er enkele beperkende voorwaarden. Op het mbo en in het hoger onderwijs geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen. Die beperking geldt niet als er tentamens worden afgenomen. Ook wordt het dragen van mondkapjes overal verplicht. Studenten moet vanaf nu altijd hun mondkapje ophouden, ook als ze in een lokaal zitten.

Mondkapjes
Naast de versoepelingen en blijvende regels komt er ook een nieuw advies bij. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om drukke winkelstraten en markten, maar het geldt ook op de werkvloer. Het dragen van stoffen en zelfgemaakte mondkapjes wordt afgeraden.

Meer info vind je hier.