Nassaukade afgezet na klemzetten demonstranten door politie

Medestanders en nieuwsgierigen op de Nassaukade, aan de overkant de demonstranten op de Leidsekade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Nassaukade en enkele straten in de Helmersbuurt zijn zaterdagmiddag afgesloten voor verkeer nadat de politie een groep van ruim 1400 demonstranten vastzette op de Leidsekade. Aan de overkant op de Nassaukade verzamelden zich medestanders en nieuwsgierigen.

De politie greep eerder op de dag in bij een verboden demonstratie op het Museumplein tegen de coronamaatregelen. Met behulp van een waterkanon veegde de Mobiele Eenheid het plein schoon, waarna de demonstranten zich verspreidden. 

Een groep van circa 1400 personen is daarna door de politie ingesloten op de Leidsekade. De demonstranten zijn afgevoerd met bussen. Het ging om een ‘bestuurlijke verplaatsing’. De gemeente liet weten dat er aan hen mondkapjes worden verstrekt. In totaal zijn er op het Museumplein en elders 58 aanhoudingen verricht.

Een van de demonstranten op de Leidsekade wist aan de politie te ontkomen door onder luid gejuich in de Singelgracht te springen en naar de Nassaukade te zwemmen. Hier een filmpje:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Westkrant (@de_westkrant)