Scholen open, volle parken: West verder van het slot af

Basisschool De Waterkant maandagochtend. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Na een lockdown van acht weken ging West vandaag verder van het slot af. Veel ouders brachten maandagochtend hun kinderen naar school of de opvang. Kappers, massagesalons, fysiotherapeuten, schoonheidsspecialisten, nagelstudio’s en veel andere ‘contactberoepen’ mogen met ingang van vandaag op afspraak weer klanten ontvangen.

Haastende ouders met kinderen op de fiets, of aan de hand. Ongeduld bij stoplichten. Het was weer een vertrouwd beeld maandagochtend in West. Voor het eerst waren de basisscholen open, zoals De Waterkant aan het Bilderdijkpark (foto). ‘Houden jullie wel 1,5 meter afstand?’, vraagt een van de juffen op het schoolplein. Pionnen en strepen geven aan waar de leerlingen moeten staan, voordat ze naar binnen gaan.

Met de verdere versoepeling van de coronamaatregelen wordt het meer en meer passen en meten op straat. Is er met de toenemende drukte wel ruimte op stoepen en fietspaden om 1,5 meter afstand te houden? Op plekken waar dat niet kan, wil de gemeente maatregelen gaan nemen. Gedacht wordt aan onder meer een maximumsnelheid van 30 km/u en het afsluiten van straten voor auto’s en fietsers op de rijbaan. 

Drukte in parken
Het fraaie weer lokte afgelopen weekend veel Amsterdammers naar buiten. Dit zorgde voor flinke drukte in de parken. In het Vondelpark werden zaterdag aan het eind van de middag om die reden enige tijd minder bezoekers toegelaten. Ook bleek dat bezoekers grote hoeveelheden afval in parken achterlieten rond overvolle vuilcontainers, zoals in het Westerpark (foto’s).

Drukte in het Westerpark op zaterdagmiddag 9 mei. (Foto Richard Mooyman)
Westerpark, zondagochtend 10 mei. (Foto Richard Mooyman)