Wakker worden bij brunchrestaurant Dignita in Westerpark

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

De gerechten van nieuwkomer Dignita in de Spaarndammerstraat zijn niet alleen creatief en lekker, maar ook nog eens beeldschoon. Sinds 2 mei kun je ze afhalen en dan meteen koffie scoren.

Als de horeca weer open mag, kunnen restaurants maximaal dertig mensen binnenlaten, inclusief personeel. Bij Dignita in de Spaarndammerstraat worden er dan vier tafels binnen neergezet en eentje buiten. Dikke kans dat er een run op deze plaatsen komt, want de gerechten van dit brunchrestaurant zijn niet alleen creatief en lekker, maar ook nog eens beeldschoon.

American pancakes met witte chocolade
In de tussentijd hoef je niet op een houtje te bijten, maar kun je een deel van het aanbod gewoon afhalen. De Benny Boy bijvoorbeeld, gepocheerde eieren op een crispy potato hash (een soort rösti) met een hollandaise-appelcidersaus erover. American pancakes heb je er ook. Dat die uitmuntend zijn, weet ik uit ervaring. Ik at ze ooit in het filiaal aan de Koninginneweg. In Westerpark zijn ze er met witte chocolade, mascarpone met rozen en pistaches, geroosterde rabarber en aardbeien (12 euro). Wil je de dag iets minder heftig beginnen, dan kun je er ook croissants afhalen, een stuk appeltaart of een vegan snicker bar. Kop koffie erbij en gáán.

Eat well, do good
Als wij er rond 9.00 uur zijn, komt de bovenbuurman er uitpuffen na zijn rondje Westerpark en staan drie Amerikaanse twintigers te discussiëren over de beste melk voor in hun latte. Koffiedrinken als rocket science. Hoe 2020 is dat? Ondertussen wordt de straat langzaam wakker en gluren buurtbewoners in het pand waar ooit El Hermano de Kique zat, de enige sherrybar van de stad. Dignita zit er sinds 2 mei. Het is de derde zaak van de mini-keten die het motto ‘eat well, do good’ huldigt. En dat is niet voor niets: 100 procent van de winst gaat naar Not For Sale, een organisatie die slachtoffers van mensenhandel een nieuw toekomstperspectief geeft.

Crisis overleven
Alleen dát al is een reden om er eens iets te proeven. Het personeel kan niet wachten om je te ontvangen. “We werken hard om de crisis te overleven”, zegt de bedrijfsmanager. “De lockdown hakt er hard in, niet alleen bij cafés en restaurants, maar ook bij toeleveranciers. Je moet er toch niet aan denken dat al dit soort bedrijven er niet meer zullen zijn? De stad zal er dan heel anders uitzien; het wordt er dan niet gezelliger op, zeker niet als we ook nog eens 1,5 meter afstand moeten houden.” Ze heeft een punt. Reden te meer om lokale ondernemers te blijven steunen en nóg liever te zijn voor iedereen om je heen.

P.S. Ook bij deze locals kun je afhalen.