Wijn tappen en all-day brunchen in Spaarndammerstraat

Brunchrestaurant Dignita. Met de winst worden slachtoffers van mensenhandel gesteund.
Hoogstins2024

In de Spaarndammerstraat stapelen de ontwikkelingen elkaar op. Wist je bijvoorbeeld al dat Rayleigh & Ramsay en Dignita eraan komen?

Er wonen al aardig wat bewoners in Houthaven, maar de grote bulk moet nog komen. De Spaarndammerstraat maakt zich nu al op voor een invasie van al die nieuwkomers uit Houthaven, ofwel: de Goudkust van West. Om te zorgen dat zij niets te kort zullen komen, broeden ondernemers op de meest rendabele initiatieven. We schreven al eerder dat fitnessketen High Studio’s neerstrijkt op de plek waar ooit slager John de Roode zat. Tot voor kort kon je zijn supergoede broodjes nog scoren bij Brasserie Van Noordt, maar in dat pand komt Rayleigh & Ramsey. Duimen dat ze daar ook sherry schenken, want de enige sherrybar van de stad, ‘onze’ El Hermano de Kique, is niet meer en wordt vervangen door brunchrestaurant Dignita.

Slokje wijn bestellen
Op 5 februari kregen de eigenaren van Rayleigh & Ramsay de sleutels van hun pand in de Spaarndammerstraat. Daardoor kunnen ze bouwen aan alweer het derde filiaal van hun wijnbar-imperium. Hun tweede zaak vind je in De Pijp, maar het begon allemaal in West, bij de Overtoom. De Westkrant was erbij toen hun eerste zaak openging. Het concept is best briljant: bij Rayleigh & Ramsey hoef je geen flessen of volle glazen wijn te bestellen. Een halfvol glas (75 ml) of zelfs een slokje (25 ml) kan ook. Koop een wijnpas, laad die op, steek die in een van de tien ‘wijnmachines’ (dispensers), zet je glas eronder en tappen maar. Op die manier kun je ruim honderd wijnen proeven. Er valt ook veel te eten, zoals borrelhappen als garnalenkroketjes, oesters en bieterballen (vega).

Eat well, do good
Vegetariërs kunnen ook aan hun trekken komen bij brunchrestaurant Dignita, zoals met een filodeegpakketje van groente, verkruimelde feta en Libanese kruiden. Voor veganisten is er onder meer een bowl op basis van zelfgemaakte veganistische mozzarella. Het restaurant in West wordt de derde zaak in de rij. Dignita  heeft ook zaken in het Centrum en in Zuid. In Zuid at ik er ooit American pancakes met dadel-karamel mascarpone, geflambeerde banaan, toffeeschuim en ahornsiroop. Loodzwaar, maar ik zeurde niet: er zijn slechtere manieren om de dag te beginnen. Het motto van Dignita is ‘eat well, do good’. En dat is niet voor niets: 100 procent van Dignita’s winst gaat naar Not For Sale, een organisatie die slachtoffers van mensenhandel een nieuw toekomstperspectief geeft.

https://eatwelldogood.nl

 

DeWestkrant